Artek_Bartek
Jako autorka zadania do Budżetu Obywatelskiego na 2015 rok: "Dokumentacja projektowa toalety publicznej w rejonie ulicy Warszawskiej" (lokalizacja przy ul. Bielawskiej)
w sumie dobrze, że dokumentacja projektowa nie poszłą na półkę a Burmistrz zadanie kontunuuje...
mnie tylko interesuje jakie były argumenty za postawieniem tegoż ustrojstwa akurat tu a nie np. przy obiekcie typu SkatePark tudzież innym placu zabaw?
albo np. nie przy przystanku przed torami przy Warszawskiej...
Wystąpiłam o lokalizację toalety publicznej przy Warszawskiej, dlatego, że mieszkam przy tej ulicy i widzę, co się tu dzieje. Widzę jak płeć męska bez skrępowania zasila uryną cisy przed UMiG oraz okoliczne ogrodzenia i bramy. Mamusie też wysadzają swoje pociechy za rogiem czyjegoś ogrodzenia lub w bocznej uliczce.
Natężenie ruchu pieszego i rowerowego w tym miejscu jest duże z uwagi na pobliskie sklepy, przystanki autobusowe oraz na to, że jest to główna ulica naszej gminy.
Uważam i uważałam, iż bardziej udaną byłaby lokalizacja przy przystanku przed torami przy Warszawskiej. W pierwszej kolejności brałam właśnie ją pod uwagę.
Niestety, warunkiem przyjęcia wniosku do Budżetu Obywatelskiego, było wskazanie w nim dla inwestycji miejsca, znajdującego się na terenie będącym własnością gminy.
Wniosek, który nie spełniał tego warunku odpadał.
Teren przed torami nie jest gminną własnością, tylko MZDW.
Po konsultacji z odpowiednimi wydziałami UMiG, do wyboru pozostał mi tylko rejon Warszawska/Bielawska lub żaden.
Uważam, iż tego typu toalet na terenie naszej gminy powinno być więcej i nic nie stoi na przeszkodzie, aby ktoś inny wskazał lokalizację bardziej dla niego zasadną.
Ja wybrałam miejsce, które najlepiej widzę.
Projekt mój spotkał się z uznaniem zarówno Mieszkańców (tych, co go znali), jak i Władz.
Jeśli chodzi o place zabaw zgłosiłam do GOSiR potrzebę postawiania toalety typu Toi-Toi przy najbliższym dla mnie takim placu - bez problemu postawili.
Place zabaw są użytkowane sezonowo, przez kilka miesięcy. Wydaje mi się, iż ustawienie czystej Toi-Toi przy tego typu obiektach w zupełności wystarczy.