Wsiedliście mi na ambicje I:
Testuję dokładnie prognozy pogody z serwera Yahoo , Accuweather , weather.org i oczywiście z google.
Od marca i w 70% przypadkach nie zgadzają się nawet z jednodniowym wyprzedzeniem a ostatnio nawet z godziny na godzinę.
Więc utwierdzam się w przekonaniu że pogoda jest nie do przewidzenia i nie widzę sensu oglądania pogody w tv / planowania eventów czy urlopów pod pogodę.
Testy robiłem dla Warszawy i Konstancina.
Wczoraj i przedwczoraj miał napieprzać deszcz i silne burze + silny wiatr. Było upalnie a wiatr to był jak jechałem samochodem z otwartymi oknami. Na niebie zero chmurek no może dwie a miało nie być skrawka błękitu Teraz oczywiście po pomyłce pogoda zaktualizowana jakby nigdy nic na słoneczko.
Owszem zdarza się że trafią z pogodą ale to tylko w czasie gdy pogoda utrzymuje się stabilnie od dłuższego czasu i nie ma wachań temperatury. Im cieplej się robiło od marca tym więcej pomyłek bo zbyt wiele czynników ma wpływ na pogodę np parowanie rzek nagrzewanie się asfaltów itp.
W zimę jak była temperatura stała przykładowo te 2 stopnie to i pogode umieli przewidzieć.
Dodatkowo znalazłem w internecie kolegę który zajmuje się tym od dłuższego czasu. Tak samo spisuje stan rzeczywisty z chyba 4 czy 5 miast i prognozy z poprzednich dni. Wnioski wyciąga takie same jak ja. Pogody nie da się przewidzieć nawet z godziny na godzinę żeby było 100% pewności Oczywiście im termin krótszy tym większa szansa na prawidłowe spekulacje ale to wciąż spekulacje
Co ciekawe nie sprawdza się również dla większych obszarów uśredniając ogólną pogodę aż w 40% przypadków przykładowo dla stanu Iowa w USA gdzie koleś monitoruje pogodę.
Ostrzeżeń nigdy za mało ale w większości przypadków jedynie starszym ludziom podowów do zmartiweń i paniki dostarczają
Dlatego w tych ostrzeżeniach na czerwono podkreślałbym następujące zdanie:
,,Uwagi: W zależności od rozwoju sytuacji stopień oraz okres ważności ostreżenia może ulec zmianie. ,, To tyle