Przejrzałam cały wątek .... od samego początku!
Po pierwsze zawaliła RM, bo chyba nie ma uchwały w sprawie zakupu fotoradaru, jest tylko uchwała komisji BOKS z 27 października 2011 o zakupie fotoradaru w budżecie na 2012r.
Urzędnicy gminni w osobie v-ce burmistrza oraz komendanta SM nie są zainteresowani zakupem fotoradaru .... vide cytat poniżej:
harmattan
Podczas wczorajszej sesji Rady Miasta jeden z radnych zadał pytanie o postęp prac Urzędu związanych z zakupem fotoradaru.
Odpowiedzi udzielił p.wiceburmistrz R.Machałek. Dowiedzieliśmy się że:
- p.komendant Straży Miejskiej organizuje kolejną prezentację urządzenia (dla mnie rzecz kompletnie niezrozumiała , zwłaszcza , że odbyły się w lutym już dwie prezentacje)
-do Ząbek wybiera się (nie podano daty wyjazdu) delegacja Urzędu w celu ......? No właśnie jakim ? Żeby zobaczyć urządzenie CM Fotorapid ? To samo które było prezentowane u nas przez producenta ? Żeby zobaczyć urządzenie w akcji ? Takiej samej jaka miała miejsce u nas podczas testu fotoradaru na ul. Długiej ?
-trzeba będzie zdjąć trzech strażników ze słuzby patrolowej i skierować ich do pracy przy fotoradarze. (i według mnie to bardzo dobrze. Jak skuteczne są te patrole wielokrotnie tu opisywano)
-trzeba wynająć pomieszczenie i dostosować je zgodnie z wymaganiami cepik.
-trzeba przygotować szczegółowy kosztorys czyli podsumować wszystkie wydatki związane z zakupem urządzenia.
-trzeba wystąpić do MSWiA o dostep do bazy danych Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców.
Po co sobie tyle roboty przysparzać :wszystko trzeba zmieniać: te grafiki pracy SM, budżet SM, kogoś zatrudnić, kogoś pilnować, potem rozliczać z wysłanych mandatów, ponaglać niepłacących, kierować do sądu
Po co spełniać fanaberie mieszkańców, jak można sobie spokojnie ... siedzieć na urzędniczym stołku!
Jeżeli nie o bezpieczeństwo chodzi, to pieniądze leżące na ulicy są dla władz gminy niewarte zachodu?
Wiele gmin z tego korzysta, ale nie Konstancin-Jeziorna. Dla naszych urzędników to zbyt skomplikowane