Tekst mojej dzisiejszej interpelacji wklejam poniżej. Na dobrą sprawę interpelacja składa się z informacji AK oraz sugestii Czaknorisa i ustaleń z MWKZ - ja ją tylko złożyłem w całość. Uchwała o sprzedaży budynku ma być postawiona na sesji 11 października - za miesiąc, jak informuje p. przewodniczący RM. Jeśli w budynku pojawią się nowe ślady włamań, natychmiast występuję do PINB oraz MWKZ nie czekając na reakcję Straży Miejskiej i burmistrza.
Konstancin-Jeziorna, 5 września 2012 roku
Tomasz Zymer
Radny Rady Miejskiej VI kadencji
ul. Mirkowska 35C, 05-520 Konstancin-Jeziorna
e-mail:
exams@orange.pl; tel. 0-504-080-170
Do Przewodniczącego Rady Miejskiej
Konstancina-Jeziorny
p. Andrzeja Cieślawskiego
Do wiadomości: 1) Burmistrza Gminy p. Kazimierza Jańczuka
2) Zastępcy Burmistrza p. Ryszarda Machałka
INTERPELACJA RADNEGO
Dotyczy: zabezpieczenia budynku przy ul. Mirkowskiej 51 oraz jego wpisania do Rejestru zabytków
Szanowny Panie Przewodniczący,
W zgodzie z art. 31 pkt 1, 2 i 4 Regulaminu Rady Miejskiej z dn. 13 września 2011 składam na Pana ręce interpelację w sprawie najstarszego historycznego budynku mieszkalnego w Konstancinie-Jeziornie, w formie zdefiniowanej w art. 31 pkt 3, wraz z wnioskiem o przekazanie Burmistrzowi Gminy w celu niezwłocznego podjęcia działań w tej sprawie przez właściwe organy Gminy, a także o skrótowe przedstawienie treści interpelacji na najbliższej sesji Rady w dniu 6 września.
OBECNY STAN FAKTYCZNY:
Po moim wniosku o udostępnienie informacji publicznej z 5 grudnia 2011 drzwi i okna budynku przy ul. Mirkowskiej 51 zostały zabezpieczone sklejką lub płytą OSB. Jednak w ostatnich miesiącach (od ok. 20 lipca) zabezpieczenia zostały częściowo wyłamane, a okoliczni mieszkańcy stwierdzali po kolei następujące zniszczenia:
- 20 lipca: dykty zabezpieczające werandę, balustrada werandy i okno na nią wychodzące wyłamane. W środku krzesła, stołki, prowizoryczne kanapy, węgiel drzewny. Ślady pobytu osób nieuprawnionych.
- 26 sierpnia: wyłamane drzwi wejściowe do tego samego mieszkania po drugiej stronie budynku, przybyło szpecących malunków. Na ścianie pod werandą namalowane słowo ?Pijalnia?.
- 26 sierpnia wieczorem: Mieszkańcy okolicznego bloku w dzień przegonili czworo młodych ludzi, którzy włamywali się do kolejnych drzwi (przecięte metalowe zabezpieczenie drzwi), młotkiem porobili dziury w ścianie przy wejściu do mieszkania sąsiadującym z tym zdemolowanym oraz używając drabiny z antresoli z zajętego już mieszkania weszli przez okno na pierwsze piętro.
30 sierpnia: w drugim mieszkaniu, do którego włamano się dość niedawno - w pokoju łóżko (z kocem i poduszkami), stolik i dwa krzesła. W poprzednio otwartym mieszkaniu ślady podpaleń (dwa miejsca, na szczęście niewielkie), ściany pomazane, fetor, rury grzewcze powyginane, dużo szkła. (Informacje z forum mieszkańców konstancin.com)
Panie radne Alfreda Konopka i Jadwiga Magdziarz były w budynku na wizjach lokalnych (w dniach 29 sierpnia i 2 września) i potwierdziły informacje od mieszkańców o dewastacji i włamaniach do budynku.
W dniu 28 sierpnia 2012 podczas posiedzenia Komisji Ładu Przestrzennego i SK w obecności p. burmistrza oraz obojga zastępców burmistrza przedstawiłem informacje od mieszkańców o postępującej dewastacji budynku i poprosiłem o natychmiastowe zabezpieczenie budynku oraz o kontrole straży miejskiej w różnych godzinach w ciągu doby. Pan burmistrz Jańczuk poinformował, że chętnych do dzierżawy budynku brak, ale zgłosiła się osoba zainteresowana jego kupnem. Członkowie komisji przegłosowali wniosek do burmistrza o przygotowanie uchwały (już trzeciej w tej kadencji) w sprawie tej posesji, tym razem - o przeznaczeniu budynku do sprzedaży. Zapytałem panią burmistrz Gadomską, czy budynek jest już wpisany do Rejestru zabytków i uzyskałem odpowiedź, że na razie figuruje on tylko w gminnej ewidencji zabytków. W tej sytuacji złożyłem wniosek, by gmina pilnie wystąpiła do Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o wpisanie budynku przy ul. Mirkowskiej 51 do rejestru zabytków w celu niedopuszczenia do zburzenia kamienicy lub zmiany jej historycznej bryły zewnętrznej przez potencjalnego kupca. Radni głosowali jednogłośnie za moim wnioskiem.
W dniu 2 września p. radna Konopka oraz mieszkańcy stwierdzili, że:
1) Drzwi do obu mieszkań, do których się włamano, zostały przybite gwoździem do framugi.
2) Weranda została zabezpieczona tylko ustawieniem dwóch dykt (wcześniej wyłamanych) w poprzek: górna przybita, dolna tylko oparta o słupki.
3) Drzwi wiodące z werandy do środka budynku nadal stoją otworem; budynek jest nadal całkowicie dostępny z zewnątrz dla nieupoważnionych osób.
WNIOSKI I ZAPYTANIA:
Kamienica przy ul. Mirkowskiej 51, zbudowana w początku lat 30-tych XIX wieku jako dom dyrektora papierni po jej przejęciu przez Bank Polski, jest najstarszym budynkiem mieszkalnym w naszym mieście, dwukrotnie starszym, niż zabytkowe wille w letnisku Konstancin. Jego zachowana historyczna bryła stanowi cenny i rzadki już przykład budownictwa przemysłowego na Mazowszu w I połowie XIX wieku. Wraz ze stawem papierni i kompleksem budowli przemysłowych na tyłach, kamienica stanowi wyjątkowe założenie architektoniczno-krajobrazowe i jest obok tężni czy Starej Papierni jednym z niewielu ?emblematycznych? obiektów stanowiących wizytówkę naszego miasta w internecie oraz w mediach. Z wymienionych tu względów wnioskuję o:
1. Natychmiastowe poprawne zabezpieczenie budynku przed włamaniami i użytkowaniem przez ?dzikich? lokatorów oraz wandali poprzez zamurowanie otworów okiennych i drzwiowych oraz wstawienie przemysłowych stalowych drzwi wejściowych otwieranych na zewnątrz. Obecne zabezpieczenia są łatwopalne i całkowicie nieskuteczne. Ponieważ w lokalach w budynku próbowano już, sądząc ze śladów wewnątrz, palić ogień, obecne zabezpieczenia ze sklejki mogą tylko ułatwić rozprzestrzenianie się pożaru i przyśpieszyć zniszczenie budynku.
2. Podjęcie natychmiastowych działań (w formie spotkania z przedstawicielami Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, przekazania im danych z ewidencji gminnej oraz oficjalnego wniosku gminy) w celu pilnego wpisania budynku do rejestru zabytków.
Zastrzegam, że jeśli działania opisane w punkcie 1 nie zostaną podjęte niezwłocznie, skieruję do PINB wniosek o wszczęcie postępowania administracyjnego w stosunku do właściciela obiektu (czyli gminy), mającego na celu wydanie nakazu wykonania obowiązków wynikających z ustawy Prawo budowlane, czyli w tym wypadku: należytego zabezpieczeniu obiektu w związku z możliwością wystąpienia pożaru. Złożę ponadto skargę na świadome zaniedbanie ochrony budynku zabytkowego będącego własnością gminy do MWKZ, przekazując kopie skargi do mediów lokalnych i regionalnych.
Proszę także o odpowiedź na moją interpelację w formie pisemnej, przy czym wystarczające będzie przesłanie odpowiedzi pocztą elektroniczną na adres
exams@orange.pl, ponieważ przekazanie odpowiedzi listem poleconym za poręczeniem odbioru opóźnia ją o co najmniej tydzień. Zgodnie z art. 33 Regulaminu Rady Miejskiej, proszę pana Przewodniczącego o udzielenie mi głosu podczas sesji Rady Miejskiej w dniu 6 września br. w celu krótkiego przedstawienia wniosków zawartych w interpelacji.
Z poważaniem,
Tomasz Zymer