Hesia-Mela
Droga Zoli,
tekst w takiej formie, jak został przedstawiony w gazecie, nie ma niestety nic wspólnego z rzetelną informacją dla zainteresowanych.
Hesiu-Melu, w bardzo skróconej wersji, jaką podałaś - nie ma
W pełnej treści - ma,
tym bardziej, że nie była to pierwsza wiadomość na temat tego projektu.
Wcześniej informacja rozpowszechniona była w szkołach, na zebraniu sołtysów (plakatami oklejone są całe wsie). Ksiądz z ambony również głosił.
W pierwszym etapie komputery otrzymało 70 gospodarstw.
Do drugiego z pewnością też jest jakaś ilość zgłoszeń.
Biorąc pod uwagę, że prawie każde dziecko z okazji Pierwszej Komunii Św. otrzymuje komputer (nawet to najbiedniejsze) i że nie łatwo jest spełnić warunki przystąpienia do programu, uważam że z tą propagandą nie było i nie jest najgorzej.
Podaję w całości informację zmieszczoną w gazecie (Kurier Południowyz 28 lutego 2014 r.):
"Mieszkańcy gminy otrzymali bezpłatne komputery
Zakończył się najważniejszy etap realizacji projektu "Konstancin-Jeziorna - gmina bez wykluczenia cyfrowego".
Dzięki projektowi do 70 gospodarstw domowych w gminie trafiły komputery z dostępem do internetu, a szkolenia dały mieszkańcom możliwość korzystania z nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych. Kolejne 50 komputerów otrzymały gminne biblioteki i szkoły, dzięki czemu każdy mieszkaniec może skorzystać z komputera i internetu.
- Realizacja projektu pozwoliła na zmniejszenie poziomu zagrożenia wykluczeniem cyfrowym wśród mieszkańców gminy, umożliwiła zdobycie nowych kompetencji, wywarła pozytywny wpływ na zwiększenie spójności społecznej - wylicza Kazimierz Jańczuk, burmistrz gminy.
Tymczasem o miesiąc została przedłużona rekrutacja do II etapu projektu "Konstancin-Jeziorna - gmina bez wykluczenia cyfrowego". Mieszkańcy na złożenie dokumentów aplikacyjnych mają czas do 14 marca.
Szczegóły na : www.konstancinjeziorna.pl."
Sądzę, że trochę inaczej to brzmi, niż cytat przez Ciebie podany, zaczynający się od: "Tymczasem o miesiąc..................................................."
Hesia-Mela
Rozumiem, że mając na uwadze sprawną działalność informacyjną UMiG, proponujesz mi, żeby w czynie społecznym wyręczyć urzędników? "Bieganie po chałupach" z wieściami wprost z ratusza pozostawiam Tobie.
Ja, nie skorzystam!
Dlaczego zaraz wyręczać urzędników. Sołtysi mogą, a my nie?
Dla nas wszystko na tacy i pełne prawo do krytyki?
Nie rozumiesz! Zaproponowałam Ci taką akcję, żebyś mogła sama naocznie stwierdzić,
w czym tkwi problem i nie zrzucała winy wyłącznie na informację.
Jak pisałam wcześniej mieszkańcy wiedzą, ale......................
Hesia-Mela
PS. Sprawą szkoleń dla wykluczonych cyfrowo zajmuje się m. in. OPS, który ma pod swoją opieką chyba ponad 350 osób ................................to jest grupa docelowa takich szkoleń.
Masz rację jest to grupa docelowa, ale:
- trzeba zgłosić się na szkolenie - szkolił się nie będę
- nie można przechowywać w komputerze ściągniętych z sieci gier, filmów i muzyki - to po co mi ten złom, trzeba będzie tylko kurz wycierać
- gdyby dali laptopa, albo tablet, to bym się pofatygował, a na takie wielkie pudło nie mam miejsca
- nie można sprzedać sprzętu lub wymienić na piwo?
- tyle czytania i wypełniania no i jeszcze te załączniki
- a gwarancja, że dostanę to jest, bo jak nie ma, to nigdzie nie pójdę
- chcieliby wiedzieć, czy mam internet - napewno chcą mnie okraść>
<
- nie chcę tego komputera, bo jak zobaczą jaką bryką pod socjal podjeżdżam, to jeszcze mi zasiłek zabiorą
- dostali inni, a ja nie dostałem! a składał pan deklarację? nie składałem! a wiedział pan? wiedziałem!
Nawet jak ktoś dostarczy dokumenty, pomoże wypełnić, to jeszcze trzeba je złożyć .....i z tym najwiekszy problem!
Może nie jesteśmy, aż tak bardzo wykluczoną gminą!
Hesia-Mela
... czemu wszyscy się dziwią, że na II szkolenie zgłosiło się tak mało osób?
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-03-05 10:47 przez zoli.