Tomasz Zymer
Funkcjonalny na pewno nie jest, bo dojechać szybko i bezpiecznie z Jeziorny mogę tylko rowerem po rozkopanym wale i grobli, a później tego roweru nie mam gdzie postawić (dawniej były chociaż stojaki przed tężnią), zaś w samym parku można tylko przejść się w tę i z powrotem po alejce, wpaść do tężni i skonsumować watę na patyku, zatem - nuda i brak oferty. Do tego w większości brak latarni, .
Dojazd do parku drogą którą Pan opisał jest rzeczywiście nieprzyjemna, ale park to nie dojazd do parku. Stojaki na pewno by się przydały, latarnie będą skoro są słupy.
Krzewy, które zostały wycięte to w większości samosiejki, szczególnie na niewielkim wzgórzu na prawo od alejki prowadzącej od ul.Matejki w kierunku tężni. Pamiętam, że w kiedy byłam dzieckiem, w tym miejscu rosły wyłącznie sosny i nie było żadnych krzewów.
Knajpa Zdrojowa już nie ta, ale należy chyba do Uzdrowiska, więc jest szansa, że coś się zmieni. Co do braku oferty i nudę w parku, to chyba jakieś nieporozumienie, to rynek miejski, czy promenada nadmorska oferuje spacerowiczom wszelkie atrakcje od handlu przez lody, gofry, ryby i balony.
Ulica Strumykowa, jak należy sądzić nie należy do ścisłego parku objętego projektem architektonicznym zatem można tam zrobić duży stojak dla rowerów. Sama jestem przeciwko wydatkowi na tę ulicę, ale skoro już ma być zrobiona, to czemu nie zgłosić takiej propozycji, żeby postawić tam stojaki, tylko na Boga, nie w stylu tych przed Aurą, albo Piastem.
Jest wiele potrzeb w okolicach parku, np. mostek przy tężni, chociaż barierki odmalować. Grobla - nie ma kasy na jakieś całościowe zagospodarowanie, to chociaż sprzątać śmieci i wycinać metrowe, albo wyższe (takie rosły ostatniego lata) pokrzywy.
Cały problem Kcina polega na tym, że jak się coś robi, to za wielką kasę, natomiast to, co nie jest wielką inwestycją - istnieje jako teren niczyj - zapyziały, nie sprzątany i zaniedbany. Taki właśnie teren to grobla od mostku przy tężni do imberfalu, otoczenie nowego parkingu na Grapie, gdzie obecnie raz w m-cu, odbywa się zbiórka odpadów, otocznie poczty i banku spółdzielczego itd.itd.