Wysłane przez:
maria
(---.warszawa.vectranet.pl)
"Czy w K-J istnieje groźba zwrotu dotacji jeżeli liczba korzystających (jak definiować korzystającego z tego przybytku kultury?) nie osiągnie tych siedmiu tysięcy?"
Będzie weryfikowana- każdy beneficjent ma taki obowiązek.
Jeśli projekt nie osiągnie zakładanych wskaźników rezultatu, dotacja podlega zwrotowi wraz z odsetkami.
Przekazane mi szacunki jako założenia do projektu, mówił o dwukrotnie większej liczbie osób - uznałam, że bezpieczniej będzie założyć wskaźnik bardziej realny, nie skrajnie optymistyczny.
"W jakiejś miejscowości bardzo się martwią groźbą zwrotu dotacji. Właściciele nieruchomości niechętnie podłączają się do "unijnej kanalizacji", a była określonej liczba nowych użytkowników sieci w deklarowanym czasie"
Owszem to się może zdarzyć - jeśli wcześniej załozono wskaźnik zbyt wysoki. Generalnie w każdym projekcie zakłada się wskaźniki możliwe do dotrzymania i zawsze niższe niż spodziewane, właśnie dla bezpieczeństwa.
"Inwestor powołał do nadzoru odpowiednie osoby, więc na pewno mieszkańcy gminy mogą spać spokojnie"
"quis custodiet ipsos custodes..."
to mnie to bardzo cieszy - ja aż tak nie ufam, żeby nie sprawdzać produktów nadzoru inwestorskiego
, a każde roszczenie jest rozbierane na czynniki pierwsze, a lekturę komisja odbioru końcowego zaczyna od dokumentacji powykonawczej. Czasami co innego jest w karcie materiałowej a co innego w certyfikatach ... na przykład. albo i w realu, na przykład
Nie lubię czasami FIDICA ...
maria
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-02-05 20:28 przez maria.