jacekkk
Inicjatorami wypożyczali rowerów to dwóch młodych mieszańców naszego miasta i z tego, co wiem przynajmniej jeden zadeklarował, że nie startuje w wyborach samorządowych.
Szanowny Panie. Bez urazy, ale proszę czytać ze zrozumieniem.
Ergo: proszę nie doszukiwać się w mojej wypowiedzi treści, których w niej nie zawarłem. Po kolei:
1. Nie oceniam "czynnika społecznego", który wystąpił z inicjatywą, ani tym bardziej nie imputuję mu jakichś "niecnych" zamiarów. Każdy ma prawo występować z rozmaitymi inicjatywami i przedkładać je naszym decydentom: ludzie młodzi, ludzie starzy, dzieci. Ale - niczego owemu "czynnikowi społecznemu" nie ujmując - moc sprawczą ma on znikomą. W przeciwieństwie do rzeczonych decydentów, którzy wnioski rozmaite opiniują i tak naprawdę od ich "widzimisię" zależy, czy zechcą je wdrożyć. A bycie decydentem - rzecz to nienowa i Ameryki, jak mniemam, nie odkrywam - uzależnione jest od łaski bądź niełaski tzw. opinii publicznej.
2. Wkleiłem skan pisma, który Zarząd Osiedla Grapa złożył na ręce pana burmistrza po to, by nie powtarzać tego, co jest w nim zawarte. A jest w nim mowa o tym, że od dłuższego czasu wałkowana jest kwestia rozszerzenia miejskiej strefy biletowej w taki sposób, by objęła dwa największe konstancińskie osiedla: Mirków i Grapę właśnie. Jedynym tak naprawdę argumentem, którym posługują się "czynniki decyzyjne", by sprawę tę "spuszczać na drzewo" jest argument finansowy. Jak widać nie jest on przeszkodą w realizacji innej inwestycji, która - tak uważam - jest
w chwili obecnej potrzebna tubylcom jak umarłemu kadzidło. Powtarzam: w chwili obecnej.