tomasznowicki
Ja bym proponował przy Starej Papierni - obok sklepu z winami. Tym samym możemy (a raczej powinniśmy) zaprosić właścicieli Starej Papierni do włączenia się w projekt Veturilo i sfinansowania jednej stacji
Nie wiem czy będą tacy chętni do wyłożenia 30 tysięcy rocznie (150 przez 5 lat) w ramach promocji. Warszawska Galeria jest zupełnie inna pod względem skali.
Poza tym istnieje duża szansa, że jeden z punktów finansowanych przez gminę znajdzie się w pobliżu Starej Papierni lub wręcz na jej terenie i to Urząd będzie prosił o użyczenie miejsca, które centrum wspaniałomyślnie, bezpłatnie udostępni
.
Wydaje mi się, że teraz ten temat jest trochę spalony.
Gdyby rozmowy z CH przeprowadzono przed, to byłaby szansa na to, że oni pokrywają koszty jednej stacji u siebie, gmina dokłada na "swoje" pozostałe cztery do niezbędnego minimum wymaganego przez operatora.
Może pójdą na układ, że częściowo pokryją koszty jednej stacji i ta właśnie będzie zlokalizowana u nich.
Próbować można i nawet trzeba, ale nie spodziewam się wielkiego sukcesu. Chyba, że przekonają najemców do dodatkowej dopłaty do czynszu
.
tomasznowicki
ZTM mi powiedział, a dokładnie Łukasz Puchalski, który bezpośrednio sprawuje nadzór nad Veturilo, że ani ZTM, ani Next Bike nie ingerują gdzie powstaną stacje - to jest już tylko i wyłącznie decyzja władz samorządowych (czyt. władz i mieszkańców)
Władz, mieszkańców i możliwości organizacyjno-technicznych? Na pewno potrzebna jest zgoda właściciela lub zarządcy terenu. Jeżeli działka jest gminna to powiedzmy, że nie ma problemu. Jeżeli będzie to np. w pasie drogowym, to zarządca drogi może wyrazić zgodę i... naliczyć opłatę za zajęcie pasa drogowego. Te koszty operator uwzględnił już w opłatach od samorządu?
Wydaje się, że takie urządzenia potrzebują prądu. Są jakieś akumulatory, czy każda stacja musi być zasila w energię z sieci? Transmisja danych z takiej stacji pewnie bezprzewodowo? Do zrobienia chociaż u nas zasięg nie powala, a już szczególnie na wioskach
.
Tomasz Zymer
Burmistrz chce mieć stację w centrum Grapy
Gdzie dokładniej miałoby być to centrum Grapy? Na osiedlu między blokami, czy np. przy oczku wodnym w miejscu ratusza widmo (czyli praktycznie w pobliżu CH Stara Papiernia)?
Tomasz Zymer
Tak naprawdę to są trzy uchwały - o zawarciu umowy z ZTM na pięć lat na udział w systemie roweru miejskiego (wartość umowy: 5 X 150 tys. zł), o zmianie uchwały budżetowej oraz WPF w związku z tym projektem.
750 tysięcy w ciągu najbliższych 5 lat na dodatkową "promocję" gminy w tym okresie.
Zastanawiam się jaką kwotę wpisano do WPF (i jaka zostanie wydana) na tych najbliższych kilka lat na budowę nowych, dedykowanych dróg dla rowerów, które zostaną na dłużej. Budowę, a nie oznakowanie szlaków przebiegających po istniejących jezdniach dróg wojewódzkich, przez zakrzaczone, zachwaszczone ścieżki, dukty itp.
Mam na myśli takie sensowne pod względem przebiegu trasy lub chociaż odcinki, które będzie można realnie przyłączyć do jakiejś większej całości w przyzwoitej perspektywie czasowej.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-01-21 17:46 przez czaknoris.