Przeglądając strony internetowe róznych gmin, żeby zobaczyć jakie sa stawki opłaty śmieciowej - zauważyłam, że
po I. projekty uchwał wiszą w BIP,
a po II. wiele gmin prowadziło konsultacje społeczne, zachęcając mieszkańców do wyrażania opinii nt. uchwał śmieciowych.
Jutro zrobię tabelke, to będziecie mogli porównać stawki - przeważnie sa liczone od ludzia.
Tylko w Ząbkach trafiłam na liczenie w/g pow. mieszkania/ domu i wydaje mi się, że to masakra:
1. Jeżeli odpady nie są segregowane:
? 0,80 zł od 1m kwadratowego dla lokali mieszkalnych o powierzchni nieruchomości mniejszej lub równej 60 m kwadratowych,
Przykładowe wyliczenie: Powierzchnia mieszkania ? 60m kwadratowych. Miesięczna opłata wynosić będzie 48 zł.
? 48 zł + 0,60 zł od każdego kolejnego 1 m kwadratowego powierzchni lokalu mieszkalnego powyżej 60m do 150m kwadratowych włącznie,
Przykładowe wyliczenie: powierzchnia mieszkania ? 80m kwadratowych. Miesięczna opłata wynosić będzie 60 zł. Dla mieszkania/domu o powierzchni 100m kwadratowych - 72. Dla domu o powierzchni 150m kwadratowych ? 102 zł,
? 102 zł + 0,40 zł od każdego kolejnego 1 m kwadratowego powierzchni lokalu mieszkalnego większej niż 150 m kwaratowych,
Właściciej domu o powierzchni 200 m kwadratowych zapłaci miesięcznie za odbiór śmieci 122 zł.
dla tych co segregują nieco mniej
Jeśli ktoś ciekawy, niech poczyta uchwałę, tu: ; [
www.zabki24.pl]