sprawiedliwy
Zauważ jakie sumy odszkodowań musi nasza gmina zapłacić oczywiście z pieniędzy z naszych podatków które powinny być przeznaczone właśnie na potrzeby mieszkańców!
Jak wiadomo poprzedni bur. chyba lubił się procesować, szczególnie w sprawach skazanych na niepowodzenie.
Gmina przyjęła na siebie nowe obciążenia finansowe np. w kwestii transportu publicznego, te obciążenia będą corocznie płacone z budżetu. Dlatego ja uważam, że wzrost podatków od nieruchomości jest celowy, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę znikomą wielkość obciążenia dla mieszkańców, o czym było wyżej.
Sposób wydawania pieniędzy to całkowicie inna kwestia. Wielokrotnie były poruszane tematy nietrafionych wydatków, czy tez niewykorzystywanych funduszy zewnętrznych. Najbardziej mnie osobiście bulwersują te niby inwestycje bez inwestycji (np. remont Mickiewicza - nakładka już kostropata w paru miejscach, zamiast budowy, która jeszcze w ubiegłym roku była w planach inwestycyjnych), czy tez remont Wierzejewskiego, Piasta itd. teraz, zamiast starać się o dofinansowanie "schetynówek" - które ta inwestycja na bank by dostała (kiedyś Maria podawała link do kryteriów oceny).
Nie wiem czemu do tej pory w gminie nie pobiera się opłaty uzdrowiskowej, chyba znowu mieszkańcy muszą napisać wniosek w tej sprawie.
Tu jest rola radnych, którzy powinni tego pilnować, .... a i mieszkańców również. Nie wiem czy macie świadomość , że w końcu dzięki temu forum UMIG musiał zmienić projekty uchwał o jednomandatowych okręgach wyborczych, a RM bardziej przyjrzeć się tym projektom.
W końcu, to przecież MY mieszkańcy doprowadziliśmy do pierwszych konsultacji społecznych w gminie i zmiany uchwał w kwestii JOW.
To są zdecydowanie zmiany na lepsze, które sami sobie zrobiliśmy.