Re: Konstancin-Jeziorna zmiany na lepsze
Wysłane przez: Tomasz ZymerTomasz Zymer (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 15 pa 2012 - 13:14:21

Z mojej wiedzy, wiele komisji nie posiada półrocznych planów pracy, co jest zresztą sprzeczne z Regulaminem Rady Miejskiej (art. 38). Wynika to m.in. z tego, że UMiG zaskakuje radnych projektami różnych uchwał na dwa tygodnie (lub często nawet na tydzień) przed sesją, a radni mają je pośpiesznie zaopiniować na posiedzeniach komisji. Niektóre projekty są wielokrotnie zmieniane w ciągu tych dwóch tygodni, tak, że każda komisja praktycznie opiniuje inną wersję, a jeszcze inna zostaje przedstawiona na sesji Rady. Dla niektórych komisji (budżetu, rolnictwa) opiniowanie projektów uchwał na sesję jest to główny temat posiedzeń, zajmujący jakieś 60% ich czasu pracy.

Mimo wszystko, nawet jeśli urzędnicy nie potrafią podać listy przygoytowywanych na sesję uchwał z wyprzedzeniem kilku miesięcy, komisje powinny być w stanie przygotować plan pracy obejmujący te elementy, które nie zależą od spisu przedstawianych uchwał, np. w Komisji Ładu Przestrzennego: kolejne omówienia i dyskusje nad elementami projektu studium uwarunkowań oraz nowych mpzp, ustalenia dotyczące kolejności i zakresu remontów dróg gminnych, korekt w komunikacji publicznej, niezbędnych prac melioracyjnych, przedstawienie przez kierowników wydziałów sprawozdań z wykonanych i realizowanych inwestycji, wizje lokalne w miejscach realizacji kluczowych inwestycji, ustalenia dotyczące sprzedaży nieruchomości gminnych, itp. - na podstawie informacji uzyskanych z poszczególnych wydziałów. Taki ogólny plan pracy komisji byłby również bardzo wygodny dla mieszkańców, którzy znaliby orientacyjne terminy, w jakich komisja planuje zająć się interesującą ich kwestią. Obecnie tematy posiedzeń ogłaszane są w BiPie z wyprzedzeniem tylko od 1 do ok. 4 dni.

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.30.248.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 15 pa 2012 - 13:29:05

Mieszkańcy chyba juz nawet nie czekają na obiecany plan KADENCYJNY, z którego niewątpliwie łatwiej by było odczytać zamierzenia, w która stronę zmierzamy i kiedy tam dotrzemy...
A podobno miał sie on pojawić na jesieni...i nic, ze w zasadzie byłby juz teraz co najwyżej planem 'półkadencyjnym'...
Ja wiem, ze pewnie wszystkiego nie da sie zrobić od razu...jednak dobrze by było przynajmniej ustalić sensowne priorytety (a np. Dla mnie niepojete jest, ze ktoś moze upierac sie, ze np.ludziom nie należy sie czysta i zdrowa woda albo dzieciom sala gimnastyczna)...
To są rzeczy ważniejsze niż nakladki na drogach...zwłaszcza tych powiatowych...
Tylko...tyle naszego co sobie tu pogadamy....

Wysłane przez: Anonimowy użytkownik (---.adsl.inetia.pl)
Data: 15 pa 2012 - 13:45:38

Tu Artek to przeginasz.jeszcze raz powtórzę:woda w Parceli, Skolimowie,Kierszku czy innych częściach gminy zależy ode mnie jak zeszłoroczny śnieg.Położenie nakładki asfaltowej-zgłoszenie nijak się nie ma do budowy sali sportowej czy wodociągu lub kanalizacji.To co ważniejsze woda czy sala w Opaczy?
W Bielawie tez jest brak wodociągu i kanalizacji na końcówkach niektórych ulic.Mieszkańcy Opaczy i okolic nie wybrali sobie radnego, to chyba o czymś świadczy.

Wysłane przez: BartekBartek (Moderator)
Data: 15 pa 2012 - 13:51:17

To od kogo to wszystko zależy? Albo inaczej, CO zależy od Rady? Bo jak nic, to po co wy się tam państwo spotykacie w ogóle?

Wszystkie wypowiedzi na licencji CC-BY-ND.

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.30.248.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 15 pa 2012 - 15:14:55

W która to ja stronę przeginam? Bo przyznaje, ze nie rozumiem...
Twierdząc, ze zdrowa woda jest równie ważna jak sala w szkole?
Nakładki na zgłoszenie i owszem...jednak na budowę sali w Opaczy było juz pozwolenie na budowę! Tez rozumiem radny nic nie moze? A pózniej zgadza sie ze stwierdzeniami Burmistrza, ze to od radnych wszystko zależy?
A brak radnego z Opaczy o czym ma świadczyć? Czy, aby nie jedynie o tym, ze nie było, nie ma i nie będzie opcji, ze każda wieś będzie miała swojego przedstawiciela w radzie?
Przy takim układzie jedyne co stworzyć może w ludziach poczucie, że zmierzamy w dobrym kierunku jest Koalicja Zdrowego Rozsądku na Rzecz Działań Zdroworozsądkowych...dodatkowo wspartych właściwą polityką informacyjną bazującą na społecznych konsultacjach kwestii kluczowych (o wypracowaniu strategii długofalowej nie wspominając...)...
Czy w tej materii zdaniem radnego zmiany są w lepszym klimacie?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-10-15 15:15 przez Artek_Bartek.

Data: 15 pa 2012 - 16:10:10

Do Bartka -Ja to jestem cała rada, trudno to zrozumieć?W tej radzie niestety nie ma żadnej większości.Trudno stworzyć tam jakąś koalicję.Większość radnych dba tylko o jakiś swój odcinek innymi sprawami się nie przejmując.Wyników głosowań nigdy nie można przewidzieć.Podobnie jest ze wspólną wizją, strategią czy planem zadań inwestycyjnych.Nie ma świadomości ani potrzeby robienia takich planów, czy strategii.Moja wina jest jak 1/21. Proszę mnie o więcej nie posądzać.

Data: 15 pa 2012 - 16:12:21

Ale ja pana posądzam tylko o to, co pan sam mówi, o nic więcej. I o 1/21 indolencji całej Rady smiling smiley

Data: 15 pa 2012 - 16:33:17

Bartek ja się zmieniam jak Jarosław Kaczyński i nie będę na forum pyskował.Po tym na pewno słupki poparcia mnie wzrosną.Potem kolejna kadencja z głowy.Ku twojej rozpaczy.

Data: 15 pa 2012 - 20:44:23

Rozpacz? Niech pan sobie nie pochlebia, na szczęście kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów, więc nie mam powodu załamywać rąk, że pan kolejną kadencję grzeje ten sam stołek. Szkoda jedynie zmarnowanych szans.

Data: 15 pa 2012 - 21:14:13

Jakich szans? Konkrety Bartek.

Data: 15 pa 2012 - 21:30:41

Przedstawię Tomkowi główne założenia mojego programu:

1.Budowa ratusza w dobrej lokalizacji/ nie na grapie/
2.Uchwalenie planów zagospodarowania przestrzennego
3.Utwardzanie i remonty dróg gminnych, oraz w porozumieniu ze starostwem powiatowych
4.Budowa przedszkola
5.Systematyczne i planowe budowanie sieci wod-kan
6.Poprawa bezpieczeństwa
7.Współpraca z dzielnicami Warszawy celem budowy ulicy Nowokabackiej-Rosnowskiego
8.Polepszenie oferty komunikacji publicznej
9.Zmiana studium zagospodarowania gminy
10.Odkrzaczenie gminy
11.Polepszenie wizerunku gminy Konstancin-Jeziorna
12.Urząd przyjazny mieszkańcom

Staram się realizować swój program, czy nie.Odpowiedź jest prosta.

Wysłane przez: Tomasz ZymerTomasz Zymer (---.knc.pl)
Data: 15 pa 2012 - 21:55:50

Ja nie dyskutowałem tutaj, panie Bogusławie, czy Pan realizuje swój program.
Pod tymi punktami, które Pan podał powyżej, spokojnie mogę się ja również podpisać z wyjątkiem punktu 10 (odkrzaczenie gminy), który proponowałbym uściślić, bo zanim zacznie się wycinać tzw. krzaki trzeba najpierw sprawdzić, czy grają jakąś rolę w ekosystemiei jaki będzie wpływ ich wycięcia na środowisko. Co wcale nie oznacza, że nie należy porządkować zieleni i poprawiać widoczności na drogach, usuwać samosiejek itp. - tylko trzeba to robić z wiedzą i pełną świadomością rezultatów.

Tak naprawdę mam wrażenie, że nasze z panem kompletnie niepotrzebne spory i kłótnie wywodzą się z kwestii bardziej charakterologicznych, niż programowych. Nie zauważyłem na przykład dzisiaj podczas warsztatów Charrette, żeby Pana poglądy dotyczące przekształceń w Mirkowie jakoś istotnie odbiegały od moich.

Wysłane przez: olaola (---.play-internet.pl)
Data: 16 pa 2012 - 08:39:40

Artek_Bartek

(...) Ja wiem, ze pewnie wszystkiego nie da sie zrobić od razu...jednak dobrze by było przynajmniej ustalić sensowne priorytety (...)

nie mam pojęcia, co siedzi "w głowie" kcińskiego samorządu/ urzędu, czy tam nikt nie odczuwa braku zwykłego planu pracy ? jak zwał, tak zwał (plan kadencyjny, strategia długofalowa), ale ciekawa jestem, jak sie robi budżet bez jasnych celów głównych i pośrednich ? bez ustalenia/negocjowania kompetencji wewnątrz struktur pionowych (powiat, województwo, region) i poziomych (gmina, spółka Uzdrowisko, inni prywatni właściciele np. powyżej 5 ha) ? Co to za dylemat: nakładka na drogę czy kibel w parku - skoro nie wiadomo, czy za 10 lat Kcin będzie uzdrowiskiem, czy raczej pseudoekskluzywnym osiedlem mieszkaniowym ?
... a potem będzie znów: "to nie my, to oni"

Data: 16 pa 2012 - 10:22:02

Ja się wypowiadam za siebie samego,jako członka rady.Na pewno burmistrzowie mają swoje plany są one zawarte w wieloletniej prognozie finansowej.Te plany zależą od wielu czynników, często nie zależnych od działań samorządu.Poza tym suma planów czy zamierzeń radnych nie pozwala stworzyć planu.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-10-16 10:23 przez Bogusław Komosa.

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.t-mobile.pl)
Data: 16 pa 2012 - 11:40:40

Na pewno burmistrzowie mają swoje plany są one zawarte w wieloletniej prognozie finansowej.Te plany zależą od wielu czynników, często nie zależnych od działań samorządu
Ostateczny kształ WPF jest dokumentem czyim? Burmistrzów? Tych, z których ten główny mówi, że to Rada uchwala (decyduje co ma być robione)? Z pewnością wiele czynników wpływa na wartości w tym dokumencie. Jednak zdecydowana większość z nich zależy od działań samorządu!.

Data: 16 pa 2012 - 15:08:30

Burmistrz przedstawia do akceptacji, radni bez zbytniej dyskusji przyjmują te założenia . Wpf jest zmieniany na każdej sesji, dla mnie bardziej przejrzyste były analizy z wykonania budżetu, za rok i za pół roku.Teraz zgodnie z ustawą sprawozdania olano.

Wysłane przez: maniamania (Moderator)
Data: 16 pa 2012 - 16:52:26

ola

Artek_Bartek

(...) Ja wiem, ze pewnie wszystkiego nie da sie zrobić od razu...jednak dobrze by było przynajmniej ustalić sensowne priorytety (...)

nie mam pojęcia, co siedzi "w głowie" kcińskiego samorządu/ urzędu, czy tam nikt nie odczuwa braku zwykłego planu pracy ? jak zwał, tak zwał (plan kadencyjny, strategia długofalowa)....

Plan kadencyjny przedstawił Burmistrz radnym na sesji wrześniowej - można posłuchać - jest w nagraniu Jackkka (sesja XXV) [puls-konstancina.pl]

Wysłane przez: Tomasz ZymerTomasz Zymer (---.knc.pl)
Data: 16 pa 2012 - 17:35:49

Maniu, byłem na sesji wrześniowej od początku od godz. 14ej do samego końca późnym wieczorem, ale nie przypominam sobie żadnego planu kadencyjnego. Tak podejrzewałem, że moja skleroza się niestety pogłębia. Podaj, proszę, w którym momencie nagrania jest to omawiane, bo chciałbym sobie przypomnieć.

Wysłane przez: maniamania (Moderator)
Data: 16 pa 2012 - 22:53:00

Tomasz Zymer
Maniu, byłem na sesji wrześniowej od początku od godz. 14ej do samego końca późnym wieczorem, ale nie przypominam sobie żadnego planu kadencyjnego.

Na sesji nie byłam ale wysłuchałam nagrania Jackkka z XXV (wrzesniowej) sesji

W 6. minucie Burmistrz omawiał plany na lata 2013 i 2014 (czyli co zamierza do końca kadencji) - można więc okreslic jako plan kadencyjny
Starałam się spisać z nagrania najważniejsze zamierzenia :

W Mirkowie będzie budowany żłobek (jest juz dokumentacja, gmina czeka na uzgodnienia w starostwie). Wszystko wskazuje, że budowa rozpocznie się
w 2013

Rozpocznie sie budowa przedszkola w Oborach

W 2013 zostanie złozona dokumentacja na budowę sali gimnastycznej w Opaczy o wymiarach 24 x 12 m pozwalających starać się o dopłaty UE (chyba). Budowa rozpocznie się w 2014

W 2013 podjęte zostana starania o pozwolenie na budowę ratusza, rozpoczęcie budowy jest planowane w 2014

Będzie budowana sieć wod / kan w sołectwach południowych i Skolimowie Półn - zach.

Jest planowany remont ulic Potulickich, Jasiowej, Czarnieckiego i Kraszewskiego

Obecnie realizowane przedsięwzięcia:

Ukończono ulice Strumykowa i Jaworowską.

Trwa dbudowa Hugonówki.

Przebudowywane sa ulice Matejki i Wierzejewskiego, droga od Wilanowskiej przy poczcie w kier. targowiska wraz z parkingiem.

Jest budowana sala gimnastyczna w szkole nr 7 (może pomyliłam numer, bo radni hałasowali)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-10-16 23:48 przez mania.

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.30.159.68.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 17 pa 2012 - 00:44:08

Burmistrz przedstawił raczej JEGO plan inwestycyjny na rok 2013...Dla mnie nijak sie to ma do planu kadencyjnego..który był w kampanii wyraźnie zapowiadany...
Odnośnie zaś ostatniej wypowiedzi radnego Bogusława...czytam i nie wierze...radni godzą sie na to, żeby wszyscy mówili, ze są jedynie maszynkami do głosowania?
I nie znajduje sie żaden, by przeciw temu protestować? Zwątpię chyba w samorząd...

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.