harmattan
Place zabaw są też na wsiach. Jedne bardziej inne mniej zadbane i wyposażone. Z miejskich placów zabaw korzystać mogą wszystkie dzieci, nie tylko miejskie.
Nie no pewnie że mogą. Tylko chciałoby się Panu dojeżdżać 7 km do placu zabaw ze swoim małym brzdącem??
harmattan
Drogi remontowane ? Jedne są, inne nie ! Osobiście widziałem bardzo ładnie wyremontowaną drogę w Cieciszewie
A wieś z dróg miejskich nie korzysta ? Dojeżdża do granicy miasta i dalej helikopterem ?
Wszyscy korzystają oczywiście. Ale chyba miasto z dróg na wsiach też korzysta prawda?? Logicznym jest, że mieszkańcy wsi, nie dążą do tego, żeby zabrać kasę z miasta, a wszystko wrzucić na wieś. Daleki jestem od tego. Jednak upominam się o to, aby rozwój wsi w naszej Gminie szedł proporcjonalnie do rozwoju miasta. Infrastruktura wiejska nie powinna odbiegać od tej miejskiej. Chodzi mi o to, żeby UMiG zabezpieczał na dobrym poziomie nasze podstawowe potrzeby, bo czy to miasto, czy wieś to oświetlenie, kanalizacja, komunikacja, dobre połączenie z miastem, dobra droga, to sa potrzeby, które powinny być podstawa, a nie pozostającą tylko w sferze marzeń idyllą.
harmattan
A pan Mario orientuje sie jaka część mieszkańców gminy to mieszczuchy a jaka to wieśniacy ? Procentowo.
Wg mojej logiki myślenia jasnym jest, że większość mieszkańców naszej Gminy skupia miasto, To jest oczywiste, jednakże czy to jest wyznacznik tego, że w naszej gminie większa część wsi nie ma kanalizacji, a w mieście robi się rewitalizację parku za grube miliony?? I żeby nie było, że czepiam się parku, bo i jego odswieżenie było konieczne. Jednakże chodzi mi o pewne priorytety w działaniu. mamy XXI wiek, a mieszkancy Gminy nie mają kanalizacji itp.
harmattan
I najważniejsze. Ja nie mam zamiaru ani zmniejszać ani zabierać nikomu funduszu sołeckiego (tym bardziej, że ja to mogę sobie co najwyżej dziurę dużym paluchem w skarpecie zrobić), tylko zwracam uwagę na fakt- tym czym dla wsi są rady sołeckie , tym dla miast rady osiedlowe i jesli sołectwa mają swój fundusz a osiedlowe nie, to coś mi tu zgrzyta. Tym bardziej, że jak widac często fundusz sołecki bywa niewykorzystany i zwracany jest. To też o czymś świadczy.
Zapytam Pana Panie harmattan w takim razie na co Pan by wykorzystał fundusz osiedlowy, gdyby Pan go miał, tak jak fundusz sołecki mają mieszkańcy wsi?