większość mieszkańców naszej Gminy skupia miasto
bazując na nieco świeższych danych z informacji z okręgów wyborczych
Gmina całość (2009): 23 805
Miasto K-J (2011):17 566
Mario
Sołtys sporządza wniosek do UMiG-u. Wcześniej w gestii Sołtysa mieszkańców leży określenie kosztorysu na daną inwestycję. np zakup wiaty przystankowej będzie kosztował tyle a tyle. (info o kosztach najczęściej określa się wcześniej u urzędnika w danym wydziale i takie kwoty z lekkim zapasem wpisuje się na dane inwestycje)
harmattan
A w Słomczynie jak często spotyka się Rada Sołecka ? Są to spotkania regularne ?
harmattan
No nie na kosze, oświetlenie i nie na kanalizację. Ale i Wy nie na te cele je przeznaczacie chyba ?
harmattan
Zapraszam na posiedzenie Zarządu Osiedla Grapa . W każdą pierwszą środę miesiąca.
podczas spotkania dokładnie Pan usłyszy czego brakuje nie mnie a mieszkancom właśnie
harmattan
A w Słomczynie jak często spotyka się Rada Sołecka ? Są to spotkania regularne ?
harmattan
Ale fundusz sołecki nie ma na celu ( bo to wogóle nie są środki celowe) likwidację tych wszystkich zapóźnień ?
guciak
Jakie sukcesy ma na koncie zarząd osiedla, jakie incjatywy zostały podjęte i zakończyły się sukcesem, aby te braki mieszkańcom wypełnić. pytam z czystej ciekawości bo nie wiem jaka rolę pełni taki zarząd.
Sam pan spytał i jednocześnie sobie odpowiedział !
guciak
co ma piernik do wiatraka w tym wątku?
bo lubię Słomczyn
guciak
czemu pyta Pan akurat o Słomczyn?
po pierwsze pytam ja a nie p.Śliwka. Po drugie- a zczego pan tak genialnie wydedukował, że to pytanie skierowane jest do pana ? Pytałem Maria, z ktorym uciąłem sobie miłą forumową pogawędkę/wymianę poglądów. Gdzie ten ZONK ? Po trzecie - pan ma jakąś obsesje na punkcie p.Ireny Śliwki i jej rodziny ?
guciak
czyżby sojusz z Panią Radną trwał? Niestety ZONK, niech Pani Śliwka zapyta przewodniczącego rady sołeckiej, to pytanie nie do mnie. Była Sołtysem 2 kadencje, 1 kadencje jej mąż i nie wie, kto kieruje pracą rady sołeckiej.
Bogusław Komosa
.Jeśli chodzi o moją winę to jest oczywista, ponieważ nie udało mi się stworzyć grupy radnych popierajacych rozwój terenów wiejskich.Winię również sołtysów, ze takiego lobby nie stworzyli.
Bogusław Komosa
Proszę o konkrety.A może niektórzy sołtysi nic nie widzą poza interesem swojej miejscowości?
Tomasz Zymer
Tyle, że spotkanie samochodu z dzikiem jest bardziej groźne, niż wiewiórką..
Tomasz Zymer
.
Dokarmianiem dzików w lesie zimą miały zająć się koła łowieckie pod przewodnictwem p. Sławomira Kanabusa, myśliwego i dostawcy dziczyzny, przewodniczącego rzeczonej komisji. Jest to statutowy obowiązek tych kół. Kiedy ostatnio przysłuchiwałem się dyskusji, radni z komisji biadali, że nasza gmina nie daje na dokarmianie. Ja akurat uważam, że łowiectwo jest hobby ekskluzywnym i myśliwi powinni łożyć na dokarmianie zwierzyny, jeśli chcą do niej strzelać