Hesia-Mela
Tak na marginesie, czy UMiG kiedykolwiek docenił promocję, popularyzację tematów społecznych, działania edukacyjne w dziedzinie ochrony środowiska, edukację społeczną na rzecz segregacji odpadów, pełną informację o samorządzie i działaniach urzędu, reklamowanie przedsięwzięć kulturalnych i sportowych, jakie dzieją się w Kcinie oraz szeroko rozumianą informację dla mieszkańców we wszystkich dziedzinach życia społeczności?
Nie będąc w żadnym wypadku apologetą UMiG-u , spytam:- a czy ktoś bierze pod uwagę fakt , że na jakość działania osób tam pracujących , wpływają warunki w których przychodzi im pracować ? Koniec XIXw. ? Ciasnota , duchota , wilgoć , grzyb !
I ja nie jestem zwolennikiem , choćby najsłuszniejszej krytyki , która wrzuca wszystkich urzędników do jednego wora. Jesli krytykujemy urząd jako całość , to ta krytyka dotyczy w pierwszej kolejności p.burmistrza K.Jańczuka. To on jest przecież odpowiedzialny za pracę swych podwładnych . Do tych podwładnych należą w pierwszej kolejności wiceburmistrzowie.
Nic nie zdziała szary pracownik wydziału dowolnego , jesli nie uzyska akceptu dla swej inicjatywy ze strony przełożonych. Kto wie , moze u nas w urzędzie rybka co nieco nieświeża od główki ?
Albo spójrzmy na to z drugiej strony. Burmistrzowie , świadomi tego w jakich warunkach przychodzi pracować urzędnikom , przymykaja oczy na jakość tej pracy?
Może wszystko ulegnie "dramatycznej" poprawie , kiedy wybudowany zostanie nowy ratusz ? Nie bez powodu piszę , że "dramatycznej" , to dla niektórych może sie okazać zbyt silnym ciosem , kogo oni krytykowac wtedy będą ?
Nie jest moją intencja aby od konstruktywnej krytyki , kogokolwiek odwodzić. Taka krytyka bywa mobilizująca. Ale krytykując spogladajmy obiektywnie :- czy ktoś (urzędnik) nie zrobił czegoś ponieważ
- nie chciało mu sie
- nie ma odpowiednich kompetencji
- nie potraktował zadania profesjonalnie
czy , nie zrobił ponieważ:
- nawalił system komp.
- ma ogromny nadmiar obowiązków
- musiał iść na zwolnienie lekarskie , ponieważ zatruł sie rodnikami pleśni fruwającymi w pokoju , w którym pracuje
- szczury przegryzły kable od komputera itd.