mania
jeszcze jutro będą jeździli i aż do skutku
W całej gminie worków jest cała masa, ludzie się zwiedzieli i ciągle dostawiają/ wystawiaja następne - mozna wobec tego przypuszczać, że ZGK skończy w okolicy BŻ. Na nic zdaje się gadanie, pisanie - nie wystawiajcie, bo następny odbiór jest 5 listopada- "A ja wystawię dziś, skąd będą wiedzieli, że nie zamiast w środę wystawiłam w sobotę? "
W Kcinie RM uchwaliła odbiór zielonych z posesji.
W czasie ostatniego odbioru zielonych mieszkańcy dowiedzieli się, że UMIG reglamentuje odbiór tych śmieci, więc nie ma się co dziwić, że każdy będzie się chciał jak najszybciej pozbyć tych odpadów.
... zresztą to nic nowego, że mieszkańcy Konstancina-Jeziorny są nieprzygotowani i niezaangażowani (?) w sprawy miasta, co często podkreśla p. v-ce burmistrz Gadomska
(niestety nie pamiętam dokładnie słów ... ale sens jest taki)
Przy omawianiu uchwał śmieciowych, na jesieni ubiegłego roku pytałam burmistrza, czy wzorem innych miast (np.Piaseczna) planowany jest odbiór odpadów zielonych w wyznaczonym punkcie (obecny GPSZOK) za niewielką odpłatnością za same worki. ... chociażby po to, żeby zorientować się, ile tych odpadów jest w naszej gminie. Odpowiedź była kategoryczna - NIE!
Gdyby zrobiono taką "próbną zbiórkę" - to mieszkańcy wiedzieliby, że np. za 1zł/ worek można pozbyć się liści na Słowiczej. Kontynuowanie tego obecnie nie nastręczało by jakichkolwiek oporów, bo każdy doceniłby to, że sprawa liści czy trawy jest wreszcie rozwiązana.
Urząd chciał być sprytny i chytry, a to niestety nie opłaca się.
Jestem przekonana, że obecnie już nikt nie doceni takiej możliwości - częściowej dodatkowej odpłatności za odbiór zielonych, nawet jeżeli to uchwali RM, bo jak wiadomo biznes się rozkręca ( 2zł/ worek - proponują miejscowi "przedsiębiorcy"). ). Dzięki takiej działalności wszystkie liście potem lądują na polach, w lasach czy rowach.
Teraz to UMIG ma tylko możliwości bezgotówkowe (czyli usprawnienie odbioru liści) - jakie? niech myślą ...
... społeczność lokalna, wbrew niczym niepopartych opinii p.v-ce, szybko się uczy!
PS. znalazłam w google treść przetargu na odbiór śmieci w K-J: powinni mieć minimum 8 samochodów, do końca października mają złożyć sprawozdanie ile i jakich śmieci przekazano do właściwych punktów odbioru w regionie.