Co ma Supraśl do Danuty Siedzikówny z Olchówki koło Narewki? Do Supraśla jest stamtąd ok. 50 km przez bagna i puszczę.
Rozumiem, że to ma być ironia. W Konstancinie mamy też np. ul. Józefa Sułkowskiego, którego zdaje się jedyny związek z tym nieco ponad stuletnim letniskiem był taki, że jest bohaterem dramatów Stefana Żeromskiego. Nikt jednakże według mojej wiedzy do Rydzyny z wieścią o nadaniu nazwy ulicy nie pisał. A przecież jako adiutant Napoleona Sułkowski także oglądał płonące wsie. I nie tylko oglądał. Nie ma wojen niekontrowersyjnych i nie ma niekontrowersyjnych bohaterów wojennych - tyle, że czas grzebie popiół głęboko w podglebiu i leczy rany przez niepamięć pokoleń. Właśnie przed tą niepamięcią autorzy projektu ronda "Inki" chcą młode pokolenie uchronić.
Motywacja nadania takiego a nie innego imienia rondu na Królewskiej Górze była już wielokrotnie szczegółowo omawiana. Jacek Krajewski wkleił też tutaj link do dyskusji podczas sesji Rady Miejskiej, gdzie wszystkie te argumenty (za i przeciw) podsumowano. Można posłuchać i można się oczywiście nie zgadzać, choć suwerenna decyzja Rady Miejskiej była niemal jednomyślna. Ale warto pisać tak, żeby było jasne, o co autorowi wpisu chodzi: bezpośrednio i konkretnie.
PS. Jeszcze na temat "oficjalnego otwarcia ronda'. Wczoraj na Facebooku wkleiłem taki komentarz do wypowiedzi Andrzeja: "...cel edukacyjny możemy spełnić bez politycznych ceremonii. Wystarczy, że rondo znajdzie się na szlaku szkolnych wycieczek i projektów. Szczerze mówiąc, mam pewne wątpliwości co do przecinania wstęgi w roku wyborczym. Niech jak najszybciej powieszą tabliczki, a dobrą edukację to potrafimy robić sami bez oficjalnych przemów i oklasków. W końcu obaj jesteśmy nauczycielami z zawodu, ja - nadal czynnym. Nie wiem, jak Tobie, ale mi na publicznej imprezie specjalnie nie zależy. To w Piasecznie to była niezła szopka. A nadanie nazwy nie jest żadnym osiągnięciem samorządu, żeby się tym chwalić, tylko jest dobrym krokiem wykonanym dzięki Twojej grupie inicjatywnej w kierunku zagwarantowania żołnierzom wyklętym miejsca w świadomości naszej lokalnej wspólnoty." [
www.facebook.com]
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-04-19 12:58 przez Tomasz Zymer.