Mieszkańcy i ich sprawy :  Konstancin.com - Forum mieszkańców miasta i gminy Konstancin-Jeziorna The fastest message board... ever.
Wszystkie kwestie konstancińsko-jeziorańskie i okoliczne.
Moderacja: Bartek 
Idź do wątku: <---->
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZalogujPodgląd do wydruku
Strony: <--12
Bieżąca strona: 2 z 2
Re: Usługi medyczne. wypełnij ANKIETĘ dot. POZ - zob niżej
Wysłane przez: BartekBartek (Moderator)
Data: 29 sty 2014 - 12:23:02

rondo
Naiwność roulez.

"rulez", a w zasadzie, poprawnie, to "rules".

;)

Wszystkie wypowiedzi na licencji CC-BY-ND.

Opcje: OdpowiedzCytuj
Jak baba krowie na miedzy
Wysłane przez: maniamania (Moderator)
Data: 29 sty 2014 - 12:49:55

rondo
Jestem pełen podziwu dla tych, którzy wierza, że wypełnianie ankiet, niezależnie od tego jakich odpowiedzi na zadane w nich pytania udzielą, spowoduje skrócenie kolejek do lekarzy specjalistów.

Naiwność roulez.

Czytać trzeba uważnie - w ankiecie chodzi o POZ nie porady specjalistów, choć może mieć znaczenie jesli

Zezwoli się lekarzom POZ na przepisywanie leków refundowanych przewlekle chorym bez konieczności corocznego odsyłania do specjalisty.

Umożliwi się lekarzom POZ konsultacje z wybranym specjalistą w oparciu o tzw. krótką ścieżkę porady specjalistycznej.

Wykonywanie przez lekarza POZ prostych zabiegów ambulatoryjnych.

takie pytania są w ankiecie

W ten sposób sporo problemów może być rozwiązanych u źródła pod warunkiem że taki zasiedziały dr z SPZZOZu czy NZOZ przypomni sobie czego się nauczył i nie będzie odsyłał pacjenta z czyrakiem do chirurga i z wysypka do dermatologa.

Lekarze POZ bronią się przed takimi rozwiązaniami, dlatego Min zwróciło się o opinię do pacjentów

Re: Jak baba krowie na miedzy
Wysłane przez: HammerHammer (195.116.92.---)
Data: 29 sty 2014 - 13:02:00

mania
Lekarze POZ bronią się przed takimi rozwiązaniami, dlatego Min zwróciło się o opinię do pacjentów

NIe Ministerstwo tylko redakcja portalu, więc będzie to tlko ot taka ankietka. A myślisz Maniu, że do innych wniosków dochodzą różnego rodzaju eksperci na zlecenie Ministerstwa Zdrowia?

A ciekawe ile taka ekspertyza kosztuje. Bo na nowy znaczek MZ wydało 30 tys. zł i drugie tyle na stronę internetową (dane z RMF FM)

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.158.217.153.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 29 sty 2014 - 17:01:34

Ankieta....jak zwrócił uwagę Hammer jej autorstwo nie jest ministerialne...a i mam wątpliwości - czytając opcje 'kim jesteś' czy aby na pewno najważniejszym adresatem jest społeczeństwo... Zwłaszcza, gdy właścicielem portalu jest PT Wspierania Przedsiębiorczości...
Ta ankieta ma marne szanse wesprzeć do marca ministra Arłukowicza...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-01-29 17:02 przez Artek_Bartek.

Data: 29 sty 2014 - 19:36:38

Artek_Bartek
Ankieta....jak zwrócił uwagę Hammer jej autorstwo nie jest ministerialne...a i mam wątpliwości - czytając opcje 'kim jesteś' czy aby na pewno najważniejszym adresatem jest społeczeństwo... Zwłaszcza, gdy właścicielem portalu jest PT Wspierania Przedsiębiorczości...
Ta ankieta ma marne szanse wesprzeć do marca ministra Arłukowicza...

Jak zwał, tak zwał, ale może się przydać, by ujarzmić protestujących lekarzy, którzy za Chiny nie chcą drobnych zabiegów, czy pomyśleć czy wysypka to może alergia - mimo perspektywy zwiększenia stawki kapitacyjnej

Re: Usługi medyczne. wypełnij ANKIETĘ dot. POZ - zob niżej (na s.1)
Wysłane przez: Tomasz ZymerTomasz Zymer (---.mazowieckiesieci.pl)
Data: 29 sty 2014 - 20:05:31

Profesjonalizm i pomyślunek lekarzy w szpitalu
Data: 29 sty 2014 - 20:16:00

Opis autentycznego zdarzenia:

W ub środę pewien 1,5 roczny dzidziuś pojechał do szpitala w śródmieściu Wawa, na drobny zabieg - jednakowoż robiony w znieczuleniu ogólnym.
Gdy się wybudził odwieziono go do salki, gdzie były dzieci pooperacyjne - m.in. po wycięciu migdałków. Wszystkie dochodziły do siebie.
Jakież było zdziwienie gdy NA (czysty) ODDZ. POOPERACYJNY przywieziono chłopczyka z rotawirusem (grypa żołądkowa).
1,5 roczny został w piątek wypisany w dobrej kondycji, pojechał nawet do dziadków. I... w niedzielę się zaczęło - intensywne wymioty, biegunka. Chłopczyk wrócił do szpitala, planowano kroplówkę i do domu. Stan jednak był poważny i musiał zostać. W karcie napisano "zakażenie szpitalne". Ponieważ nie było miejsc leżał na korytarzu, gdzie było luksusowo w porównaniu z salkami o temperaturze > 25 i wilgotności ok 30%. W czwartek personel postanowił go przenieść (razem z rotawirusem) do salki, gdzie przebywały malutkie dzieciaczki z zapaleniem płuc i oskrzeli. Mama chłopczyka w trosce o inne dzieci protestowała, ale na nic się to zdało. Pojechał zarażać dalej... Dopiero dziś zabrano z salki tamte (niezakaźne dzieci) i skompletowano rotawirusowców.

Bilans:
W szpitalu szalał rotawirus od kilku tygodni. Mimo to pacjentów przyjmowano.
Ile dzieciaków narażono na cierpienie? Ilu rodziców na stres?

O zjadliwości tego wirusa niech świadczy, ze od maluszka kupili dziadkowie, choć nie jedli z jednej miski, ani nie sprzątali pawia i kupek. Kto miał grypę żołądkową to wie jaka to "przyjemność".

Od mojej znajomej wiem, że w podobny sposób, w tym samym szpitalu (kilka tyg. temu) zarażono wnuczkę (też 1.5 r), przywiezioną na intensywna terapię, bo dusiła się (ostre zapalenie oskrzeli).
Gdy doszła do siebie zawieziono do salki gdzie leżały dzieci z rotawirusem...
Kupiła malutka i jej mama...

Wysłane przez: Anonimowy użytkownik (---.adsl.inetia.pl)
Data: 29 sty 2014 - 22:01:25

To znaczy ,że nic się nie zmienilo od trzydziestu lat ,bowiem jak moje dziecko przebywało w szpitalu w Dziekanowie właśnie trzydzieści lat temu i zapytałam ordynator dlaczego ma biegunkę i odwodnienie ,to usłyszałam: " przecież to jest szpital"

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.adsl.inetia.pl)
Data: 29 sty 2014 - 22:02:54

Na taka nieodpowiedzialność lekarstw niestety nie ma... A i nikt ankiety robił nie będzie bo wszyscy wiedza, że tak sie to odbywa bo....pieniądze itd.itp.

Wysłane przez: Zelazna LejdiZelazna Lejdi (82.177.11.---)
Data: 30 sty 2014 - 10:32:45

[serwisy.gazetaprawna.pl]

mam nadzieje, że dobrze wkleiłam linka
M

Wysłane przez: KlaudiuszKlaudiusz (---.itsa.net.pl)
Data: 30 sty 2014 - 10:50:21

[nadwisla.pl]

W Nad Wisłą o POZ w KJ

Data: 30 sty 2014 - 14:20:33

zdaje się - jak zwykle NW - polewa. Działka miała być wydzierżawiona na ileś lat. Tak się robi w PPP, a potem zależnie jak się podpisze umowę, gmina może stać się właścicielem obiektu.

Baza hotelowo - pensjonatowa jest spora - ponad 1000 miejsc (bez kwater prywatnych). Liczyłam w październiku 2012, gdy zabiegałyśmy z Hesia-Melą o wprowadzenie opłaty uzdrowiskowej i może dobrze się stało, że nie wprowadzono, bo do czego kuracjusze maja przyjeżdżać?

Jak już chcesz cos otworzyć, to może salon masażuuuuuuuuu

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.t-mobile.pl)
Data: 30 sty 2014 - 16:26:19

dajemy w bezpłatne uzytkowanie działkę a inwestor buduje na niej "cóś" i oddaje w tym czymś część pomieszczeń z przeznaczeniem na umieszczenie tam ZOZ-u. Oddaje/użycza UMiG-owi, bez pobierania opłaty najmu. Genialne
czy nie taka jest istota PPP? z zastrzeżeniem, że to "coś" i zasady korzystania z niego jest przedmiotem szczególowej umowy?

Ja chętnie elegancki, nowoczesny hotel zbuduję. Tylko poproszę p.burmistrza o przekazanie mi działki
jakkolwiek pewnie budowa hotelu również mogłaby być przedmiotem PPP to ja jednak widzę różnicę między komercyjnym zapewnieniem bazy noclegowej a zapewnieniem POZ gwarantowanej zdaje się ustawowo...

Data: 01 lut 2014 - 12:09:02

rondo
O "polewaniu" przez NW nic mi nie wiadomo. A już w tym wypadku na pewno tego nie robi. Ostatnia koncepcja p.burmistrza własnie tak wyglądała. My dajemy w bezpłatne uzytkowanie działkę a inwestor buduje na niej "cóś" i oddaje w tym czymś część pomieszczeń z przeznaczeniem na umieszczenie tam ZOZ-u. Oddaje/użycza UMiG-owi, bez pobierania opłaty najmu. Genialnesmiling smiley

zdanie z ostatniego wydania NW:
Posunięcia przedsiębiorców nabierają na znaczeniu, gdy przypomnimy sobie, że z kolei samorząd przymierza się od zeszłego roku do unowocześnienia bazy Samodzielnego Publicznego Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej. Budynki nie spełniają bowiem unijnych wymogów, które zaczną obowiązywać za trzy lata. Trzeba wydać pieniądze na modernizacje (mówi się o obiektach przy Wareckiej i Pocztowej) albo, jak proponował burmistrz, doprowadzić do powstania nowej siedziby SPZZOZ (zbudowałby ją prywatny inwestor, a gmina przekazałaby działkę).
czytając powyższe mozna mniemac, że Burmistrz chce szastać gminnym mieniem

a tymczasem 10. października ub.r. Red. NW pisał tak:
Podczas wtorkowej debaty w urzędzie miasta burmistrz niespodziewanie zaproponował radnym zmienione rozwiązanie. Inwestor zbudowałby na wspomnianym gminnym placu prywatny budynek usługowy, do którego części przeniósłby się Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej.
SPZZOZ nie płaciłby firmie za korzystanie z pomieszczeń. Z kolei firma nie płaciłaby gminie za korzystanie z gruntu.

Nie słyszałam żeby Burmistrz zmienił zdanie, a powyższe znaczy, że działka byłaby nadal gminna

Niech rondo napisze następny donos do Nad Wisłą i zacytuje ww.

- priwyczka wtoraja natura - jak mówią Rosjanie, prawda rondo o nickach zmiennych jak kolory u kameleona

Wysłane przez: daramisdaramis (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 01 lut 2014 - 18:37:08

rondo

O to czy mogę sie odnieśc do kalumni napisanych pod moim adresem przez p.Marię Wciślińska muszę spytać p.Bartka. Zazwyczaj mi nie pozwala. Moze tym razem będzie inaczej.

Ale po co?

Wysłane przez: BartekBartek (Moderator)
Data: 01 lut 2014 - 18:52:21

Radziłem wam obojgu coś w innym wątku. Widzę, że nikt tu uważnie nie czyta. Poproszę więc tę jedną sugestię odnieść do siebie na CAŁYM forum.

Wszystkie wypowiedzi na licencji CC-BY-ND.

Data: 01 lut 2014 - 19:10:10

Jak zakomunikowało Nad Wisłą NZOZu w Białym Domu nie będzie, za to Trans Mediq Sp. z o.o. otwiera Prywatną Stację Pogotowia Ratunkowego i Transportu

Strony: <--12
Bieżąca strona: 2 z 2

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.