mania
Zapomniał TZ napisać o kilku ważnych sprawach, o których była mowa na Konferencji:
Prezes Karwowski powiedział, ze jego oferta uzdrowiskowa - 70 łózek rehabilitacyjnych w CKR została zgłoszona do Wojewody i to wystarczy. Nie ma konieczności dopisywania teraz do statutu. Potwierdził Burmistrz, który rozmawiał o tym w Min. Zdrowia.
Tak - dla CKR do kontraktu z NFZ - wystarczy. Dla gminy do utrzymania statusu uzdrowiska - moim zdaniem na podstawie ustawy i rozporządzeń nie wystarczy.
mania
Potwierdził Burmistrz, który rozmawiał o tym w Min. Zdrowia.
Nie powiedział - w Ministerstwie Zdrowia, tylko - z Naczelnym Lekarzem Uzdrowiska, i że ten uspokajał. Będzie spotkanie z tą osobą, to chętnie posłucham, co ma do powiedzenia.
mania
Przedstawiciel Uzdrowiska SA poinformował, że udało się w Warszawie nieruchomość (za 42 mln. zł) i jest kasa na inwestycje, którą zamierzają jak najszybciej rozpocząć, bo jednak w planach budowy byl zapis o całkowitym zburzeniu baraczku sanatorium, trwa wyjaśnianie w Starostwie dlaczego nadzorca budowlany wstrzymał budowę. Zdementował wiadomość podana przez TZ, ze nie będzie basenu solankowego, czyli żadnej działalności uzdrowiskowej. Basen z solanką ma być.
O basenie solankowym mówił rzeczywiście. Co do planów budowy - zapis o zburzeniu budynku był w projekcie wykonawczym, ale nie - w projekcie budowlanym, na podstawie którego uzyskano pozwolenie na budowę. Odnośnie tych 42 milionów - pożiwiom, uwidzim. Każdy by chciał, żeby Centrum Hydroterapii powstało. Tyle, że z samego chcenia nic jeszcze nie wynika, a w tej chwili firma ma 3 miesiące na uporządkowanie dokumentacji budowlanej i zobaczymy, czy pozwolą im budować według tego projektu wykonawczego.
mania
Na zarzut TZ, ze zmarginalizowano temat Łurzyca, Burmistrz odpowiedział, że w najbliższych dniach spotyka się z burmistrzami Wilanowa, Józefowa, Karczewia i Góry Kalwarii, by wspólnie omówić otwarcie na Wisłę.
Mania już widzi mnie potrójnie. Pytanie o losy Parku Łurzyckiego zadał pan Andrzej Stański, który żadnych zarzutów nie stawiał. Burmistrz rzeczywiście odpowiedział informacją o spotkaniu burmistrzów. Może coś z tego "otwarcia" wyniknie - mam nadzieję, że kolejne spotkanie wcześniej niż za 4 lata. Natomiast do losów uchwały o Parku Łurzyckim burmistrz nie odniósł się ani słowem: a to jest inwestycja nasza, na naszym terenie, nie mająca nic wspólnego z rozmowami burmistrzów i uchwała jasno zobowiązywała Burmistrza do działań w sprawie ustalenia lokalizacji Parku oraz stworzenia dokumentacji do wniosku o fundusze. Jakichkolwiek konkretów na razie (po ponad półtora roku) - brak. Teoretycznie poszły jakieś pisma-zapytania do RZGW i chyba do Ministra Rolnictwa w sprawie Kępy Okrzewskiej (minister odrolnić starej szkoły nie chce), ale to było tak dawno, że nie wiem, czy to w ogóle się stało.
mania
Przedsiębiorcy dobrze się odniesli do karty nieszkańca Kcina i zaproponowali rabaty
Wypowiadało się 2, słownie dwoje "przedsiębiorców": właściciel pasieki oraz pani, która określiła się jako "jednoosobowa działalność gospodarcza". Nikt nie proponował żadnych rabatów. Była mowa o tym, że mieszkańcy mogą wskazać, kto ma dobre kartofle czy kury.
mania
Mapa zabytków jest dopiero tworzona,
Robienie mapy zabytków Konstancina bez współpracy z historykami, którzy na tym temacie zęby zjedli: m.in. panem Tomaszem Lachowskim, Tadeuszem Świątkiem, Adamem Zyszczykiem, Pawłem Komosą - jest tak kompletnym absurdem, że należałoby zapytać, czy twórcom mapy w ogóle zależy na wyniku.
mania
Wydział Promocji zamierza opracować przewodnik po Kcinie z ciekawymi miejscami (istniejącymi).
O tym zamierzeniu słyszę od trzech kadencji.
mania
Bardzo dobrze, że była i że moderator Ksawery Gut potrafił pilnować, by wypowiedzi były krótkie i merytoryczne, choć po konferencji kilka osób narzekało, ze i tak były za długie
Kto mówił o wspaniałości uzdrowiska i świetlanej przyszłości, mógł sobie gadać do woli przez kilka minut. Natomiast każde wspomnienie o niebezpieczeństwach dla gminy uzdrowiskowej czy zaniechaniu działań było rzeczywiście ucinane krótko. Z jednym wyjątkiem - ja bezczelnie mówiłem dalej, choć przerwano mi już na początku. Straszny ze mnie cham.
mania
Dobrze, że nie podano nazwisk członków stowarzyszenia, bo nie chodziło by promować osoby, ale gminę Konstancin-Jeziornę. Ja tez nie wiem kto i wcale nie czuję się pokrzywdzona.
Promować gminę Konstancin konkretnie przed kim na tym spotkaniu? Przedsiębiorców - jak na lekarstwo, większość obecnych na "konferencji" od lat działa w tej gminie i nie trzeba im tu niczego "promować". Jeśli organizator dużego otwartego spotkania twierdzi, że kogoś tam reprezentuje i że "wspólnie z gminą" będzie tworzył projekty o wymiarze... finansowo-budżetowym (karta mieszkańca), które zależą od Rady Miejskiej - a jednocześnie nie przedstawia się, nie podaje, kim jest, to w sposób naturalny musi to budzić podejrzenia. Myślę jednak, że odpowiedź jest jasna i podał ją już wyżej Hammer. Stowarzyszenie Konstancin Jutra to po prostu lokalne wcielenie Platformy Obywatelskiej na czas wyborów samorządowych, stworzone w związku z faktem, że w jednomandatowych okręgach partie polityczne mogą stracić przewagę. Świadczy o tym m.in. przejęcie nazwy i materiałów internetowych od gminnego koła PO oraz program spotkania.
mania
Całe spotkanie nagrywał Jacek Krajewski, miejmy nadzieję, ze niedługo będziecie mogli obejrzeć.
Jacek nie ma nagrania całości - skończyły mu się kasety. Na pewno wrzuci migawki. Za to ja wrzucę nagranie całości spotkania w wersji audio dziś w ciągu dnia i udostępnię link tu na forum. Przy okazji zobaczymy, ilu będzie zainteresowanych wysłuchaniem choćby kilku minut z tego nagrania (na Wrzucie jest licznik wejść). Ciekawe też, czy organizatorzy zażądają usunięcia nagrania (otwartego) spotkania z sieci, czy nie.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-04-12 11:20 przez Tomasz Zymer.