mania
Ksiądz nie pomstuje, choć to tez stworzenie boże
Tak, ksiądz to także stworzenie Boże.
mania
koszt zakupu takich środków byłby nie porównywalny do szkód moralnych i rolniczych wyrządzających przez te zwierzaki
art. 23 Kodeksu Cywilnego:
2. Szkoda moralna polega na:
1) bólu fizycznym i szkodach, których osoba fizyczna doznała w związku z kalectwem lub innym uszkodzeniem zdrowia;
2) szkodach duchowych, których fizyczna osoba doznała w związku z bezprawnym postępowaniem w stosunku do niej samej, członków jej rodziny, bądź bliskich krewnych;
3) szkodach duchowych, których osoba fizyczna doznała w związku ze zniszczeniem, bądź uszkodzeniem jej majątku;
4) poniżeniu czci i godności osoby fizycznej, a także renomy biznesowej osoby fizycznej lub prawnej (pkt. 4 ust. 2 art. 23 w redakcji Ustawy Nr 3261-IV (3261-15), z dnia 22.12.2005)
Czy w cytowanym fragmencie wypowiedzi Mani chodzi o ból fizyczny ("jakbyśmy wjechali setką w grupę dzieci, to by się tylko lakier zarysował, ale dzik to jest potworna masa"), szkody duchowe ("szlag mnie trafia, że rozryły mi marchewkę"), czy też poniżenie czci i godności ludzkiej ("przez te świnie musiałem wracać do domu opłotkami")?
mania
które nie zdaja sobie sprawy z tego co czynią.
Łk 23, 34a