Bartek
Mnie nie boli ten słup. Setki takich przy drogach, a obecność kilka kilometrów dalej dogorywającego pseudouzdrowiska nie robi różnicy. Przyrodniczo też otoczenie dwupasmówki w tym miejscu nie jest takie, żeby bolało, a i tak nie przewyższa ani słupów energetycznych w bezpośrednim sąsiedztwie, ani słupów telefonii komórkowej, rozsianych w dużo bardziej malowniczych miejscach i widocznych z całego terenu. A i ideologicznego problemu z McDonaldsem nie mam, to może dlatego
Mixiorek
To coś, co stanęło dziś na terenie budowy jest zgodne z planem zagospodarowania?
Mixiorek
Mam problem estetyczno-krajobrazowy. Przy stacji shella stoi nie za duży słup z logiem firmy. Przy autostradach też mają giganty jak McD u nas. Jakoś w Powsinie postawili coś mniejszego niż elektrownia wiatrowa
Tomasz Zymer
Na terenie sołectwa Bielawa obowiązuje mpzp z roku 1998, który ogranicza wysokość budynków. W myśl prawa budowlanego słup jest budowlą, nie budynkiem, a zatem mpzp nie ogranicza jego wysokości. Dokładnie na tej zasadzie postawiono na terenie Mirkowa żółtą wieżę tzw. otaczarki do produkcji asfaltu, która bywa pierwszym (obok komina mirkowskiej papierni)) obiektem na terenie "uzdrowiska" widocznym od strony Warszawy.
Mixiorek
Na jakim etapie jest plan zagospodarowania Bielawy?