NOWE INFORMACJE W SPRAWIE:
Wg informacji przekazanych mi przez kilku Radnych pan Burmistrz na jednej z komisji powiedział, że pozwolił firmie prywatnej wysypać wywrotki z materiałem na posesje działek przy ul Pułaskiego 4
W sierpniu odbyła się wizja lokalna na Pułaskiego 4 (niestety nie mogłem uczestniczyć, ponieważ byłem wtedy za granicą).
Wiem natomiast, że w spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele urzędu kontrolującego, przedstawiciele Urzędu Gminy, radni i telewizja Puls Konstancina. Powstał materiał filmowy, lecz nie został opublikowany, ponieważ kilka osób nie wyraziło na to zgody. Jeśli ktoś z forum był na tym spotkaniu proszę o rozwinięcie tego wątku.
Dotarłem do pisma z dnia 10.10.2013 od Pana Burmistrza K.Jańczuka do przewodniczącego Komisji d.s Zagrożeń Powodziowych W. Wojdaka
Jest to pismo o obowiązkach właścicieli nieruchomości wynikających z ustawy prawo wodne
W podsumowaniu możemy przeczytać następujące słowa:
Właściciel gruntu nie może zmieniać stanu wody na gruncie poprzez np. zmianę ukształtowania terenu lub nawiezienie gruntu, ponieważ następuje zmiana kierunku odpływu wody opadowej ze szkodą dla gruntów sąsiednich.
Zrobiłem zdjęcia dokumentu i można go zapoznać się z nim tutaj:
[
www.facebook.com]
Pojawił się też artykuł w gazecie Nasze Miasto pt: GMINA NARUSZYŁA PRAWO
Możemy przeczytać w nim, że:
Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Warszawie, zawiadomiony przez radnych i przedstawicieli lokalnych stowarzyszeń społecznych o zasypywaniu gruzem, ziemią i różnego rodzaju odpadami działki przy ul. Pułaskiego 4, złożył do Komisariatu Policji w Konstancinie-Jeziornie
Szkody wyrządzone przez bezprawne działania gminy obejmują m.in.:
• zasypanie pni drzew na wysokość metra lub więcej oraz poważne uszkodzenia drzew, co może grozić ich obumarciem,
• zmianę ukształtowania bezpośredniego pasa brzegowego rzeki przez jego podniesienie o 1–1,5 m lub więcej, co spowodowało likwidację tarasu zalewowego oraz zawężenie doliny rzeki. W przypadku wysokiego stanu wód grozi to ich spiętrzeniem lub zablokowaniem koryta rzeki w przypadku obsunięcia nawiezionej gliny i gruzu,
• zmianę w chronionym krajobrazie Warszawskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu na odcinku naturalnego koryta rzeki Jeziorki.
link do całego artykułu: [
www.nmfmk.pl]
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-10-12 19:09 przez Krzysztof Bajkowski.