Artek_Bartek
Piasta, Jagiellońska, Matejki....to najnowsze przyklady antystrategii rowerowej...i za nic nie zrozumiem, czemu tak to w działaniach obecnych władz wyglada...
A dziś komisja BOKiS sformułowala wniosek, by każda przebudowa ulic uwzględniała budowę ścieżki...tyle, że władza wykonawcza ma tego typu wnioski w d..niezależnie od prawd głoszonych przez sama siebie... I żeby uzupełnić ten obraz....w planie Kadencyjnym niewiele jest na temat umożliwienia dzieciom dojazdu do szkół w bezpieczny sposób...a działania bieżące sukcesywnie zamykają opcje w tym zakresie na lata do przodu i nijak wskazują na politykę prorowerową...w uzdrowisku...a ponoć hasło ma brzmieć 'coś więcej niż uzdrowisko'...
Wymieniałem na wcześniejszych stronach wątku ulice, które zostały przebudowane w ostatnich 5-8 latach i nie uwzględniono przestrzeni dla rowerzystów. Najbardziej boli, że zmieniając organizację ruchu wokół Parku Zdrojowego na pierwszym miejscu postawiono na samochody. Na ruch pieszy w ograniczonym zakresie a o rowerzystach w ogóle nie myślano/ zapomniano. Ja się nie dziwię Ministerstwu Zdrowia, że zgłosiło jakieś ale. To pokazuje czy i jak ktoś myśli.
Wniosek Komisji ważna rzecz... Tyle czemu Burmistrz, który od 5 lat piastuje Urząd i zrobił tyle co nic dla rowerzystów ma coś teraz zrobić? Bo jest wniosek...? Najlepsze jest to, że z tego co widzę Burmistrz Jańczuk czerpie garściamy z szuflad, gdzie leżą projekty przebudowy dróg stworzone jeszcze chyba za kadencji Burmistrza Skowrońskiego, które mają się często nijak do obecnej rzeczywistości bo są sprzed 7-10 lat...
Zerknąłem na plan kadencji umieszczony przez Pana Mariusza (należą się podziękowania). Żaden z umieszczonych tam projektów "rowerowych" nie uwzględnia budowy ścieżki rowerowej przy ulicy gminnej...
O zgrozo!!!!
P.s.
Będę nadal sprawdzał dokumentację każdej przebudowy drogi na terenie naszej Gminy pod kątem pieszych i rowerzystów.