zerknąłem na podpiętą na stronie powiatowej mapkę [
zgloszenie.piaseczno.pl]
jakoś byłem przekonany, że przy szkole w Opaczy jest droga wojewódzka (nawet napisane pod spodem 721)...a tu powiat do niej się przyznaje...może dzięki temu łatwiej będzie zrobić przy szkole ścięzkę rowerową?
Bielawska drogą gminną...znaczy odpowiedzialność za brak bezpieczeństwa dzieci zmierzających do szkoly w 100 % spoczywa na Burmistrzu...
dojazd dzieci do szkoły na Szkolnej, Żeromskiego, Wojewódzkiej...odpowiedzialny Burmistrz...przy współpracy z powiatem...
najgorzej ma Słomczyn bo jedyna droga dojazdowa jest wojewódzka (i to świeżo po remoncie...)...plączą się też powiatowe..
Generalnie...ja osobiście dla przyszłych pokoleń życzyłbym sobie akcji pt. 'każde dziecko w gminie dojedzie bezpiecznie rowerem do swej szkoły'...i im wcześniej zaczniemy POWAŻNIE (!!!) o tym rozmawiać i KONKRETNIE (!!!) działać tym lepiej!
Pora odejść od retoryki 'nie da się' i zacząć naprawiać błędy lat minionych! Tylko jakoś chyba trzeba by zacząć nie tylko od uświadomienia problemu radnym (choć szczęsliwie niektórzy z tego zdają sobie sprawę) ale od zmiany mentalności osoby (a jak się nie da to jej samej) odpowiedzialnej za drogi w naszej gminie bo to chyba ona przekonuje boss'a, że się nie da a wszystkie remonty robi według jakichś projektów nieuwzględniających zupełnie potrzeb rowerzystów...i pal sześć tych dorosłych...ale tu chodzi o bezpieczeństwo dzieci i możliwość wskazywania im nieco bardziej sportowej drogi do szkoły niż podwózka rodziców czy szkolny autobus...
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-09-03 17:40 przez Artek_Bartek.