Wakacje w gminie - rekreacja, sport, etc.
Szukałem na forum mieszkańców wątku o wakacjach w naszej gminie, ale nie znalazłem, o zajęciach w GOSiR - też nie. Może Bartek sklei.
Przeklejam tu na początek link do filmiku Jackkka o nowej plaży z kawiarenką i wyciągach do surfingu na Jeziorze Wspólnotowym w Bielawie: [
kjvideostudio.blog.pl]
Brawo dla Krzysia-sprawozdawcy i brawa dla nieznanego mi inwestora za wodno-gastronomiczną inicjatywę!
Jezioro Wspólnotowe (Bielawskie) niestety co roku zakwita (za dużo azotanów w wodzie), a to oznacza dla niektórych przykrą wysypkę. Może twórcy tego bardzo sensownego (i potencjalnie też dochodowego) przedsięwzięcia byliby w stanie coś w tej sprawie zrobić (wybrać część glonów, zrobić badanie wody i ewentualnie zachęcić sąsiadów do rezygnacji z pompowania różności do tego zbiornika). Dopóki nie ma obwodnicy 724, to jest niezwykle atrakcyjne miejsce, ale trzeba zadbać o jakość wody.
Zawsze mówiłem, że najlepsza prywatna inicjatywa, bo dla niej liczy się zysk i tempo, a nie papierki i polityka. Szkoda, że nie ma na Jeziorce pomostu kajakowego, który komisja wyselekcjonowała 8 miesięcy temu do wykonania z budżetu obywatelskiego na 2014. Szkoda, że na Placu Sportowym Porąbka ćwiczyć mogą na razie tylko gminni urzędnicy. Za to jak widać prywaciarze nie próżnują.