Mario
Rozmawialiśmy o łąkach oborskich na ostatnim posiedzeniu komisji rolnictwa. Generalnie p. Burmistrz twierdził, że zasadne jest aby tam były tereny rekreacyjne, lecz może być problem z centrum sportu i rekreacji na tych terenach, ze względu na podmokły jego charakter.
Czy ja wiem? Może warto by wypowiedzili się specjaliści z tego zakresu? Obecnie są dostępne metody, które pozwalają spokojnie budować na takich terenach. Palowanie terenu, drenaże itp. Holandia radzi sobie doskonale a 1/4 część kraju to depresje. Dobry, doświadczony projektant, dobry wykonawca i będzie dobrze.
Pan Burmistrz dodatkowo powiedział, że jego zdaniem lepszym miejscem na centrum sportu i rekreacji byłaby działka u zbiegu ulic. Wilanowskiej i Od Lasu ( po lewej stronie jadąc od Konstancina w stronę Góry Kalwarii. Jest to lepszy grunt na takie inwestycje.
Szanuję to zdanie ale czy Pan Burmistrz podał argumentację dlaczego Jego zdaniem ta działka jest lepsza?
Póki co jest on własnością SGGW, jednakże z uwagi na to, że SGGW "wisi" Gminie dość dużo pieniędzy trwają negocjacje, by ten teren Gmina w zamian za długi SGGW pozyskała. Wówczas można by tam zbudować właśnie centrum sportowe z prawdziwego zdarzenia ( pełnowymiarowe boisko, basen itp).
Moim skromnym zdaniem tereny łąk oborskich ze względu na swoje położenie są lepszym rozwiązaniem - dojazd (komunikacja miejska) i dostępność dla większości mieszkańców gminy. Tyle, że może ja o czymś nie wiem. Oprócz tego, że teren trzeba by odpowiednio przygotować pod tego typu inwestycję.
Najważniejsze jednak by sprawa szła do przodu. Lokalizacja jest do dyskusji.
P.s.
Nieśmiało chciałbym by kwestia lokalizacji, zakresu centrum została w odpowiednim momencie poddana szerokim konsultacjom społecznym z mieszkańcami gminy, klubami sportowymi z terenu gminy, kadrą nauczycielską (np: WFiści).
Można też popatrzeć jak rozwiązały tą kwestię inne gminy. Czerpanie z innych doświadczeń to bardzo pożyteczna rzecz. Możemy uniknąć pułapek lub zrobić coś lepiej.