Mario
Bardzo ciekawa ta dyskusja i jak najbardziej na czasie, Otóż dostaliśmy jako radni projekt uchwały w sprawie nowej lokalizacji przedszkola Leśna Chatka. Wg niego ma to być lokalizacja na działce w trójkącie ulic Graniczna, Prusa i Sanatoryjna.
Bardzo ładna działka z sosnami, biegam często obok
W uzasadnieniu tej lokalizacji napisane jest.........pozwoli na budowę przedszkola nowoczesnego, parterowego i odpowiadającego normom obiektu dla 150 dzieci wraz z infrastrukturą, towarzyszącą, w miejscu .......które nie jest położone na terenie podmokłym.
To może komentarz w nawiązaniu do przedszkola w Mirkowie, które jest (fundamenty i posadzka) poniżej poziomu kanałku obok? Stąd ekstra koszty izolacji?
Proszę o komentarze w tym temacie. Ze swojej strony uważam, że lokalizacja wymieniona przez Mixiorka czyli ul. Poludniowa, jako ścieranie się szlaków komunikacyjnych i dostęp do placu zabaw, jest nawet logiczna, jednakże ten rejon ma już przedszkole w Mirkowie, zaś rejon Skolimowa i tej części miasta w okolicach Granicznej, Czarnowa, Borowiny, Wierzbna opiera się o Warecką. Jeżeli chodzi zaś o jeżdżących do Piaseczna, z tego rejonu, także ma znaczenie wg mnie. Aczkolwiek na pewno priorytetem dojazdu jest Warszawa i to bez dwóch zdań.
Przedszkole w Mirkowie to tak mocno średnio po drodze dla mieszkańców Jeziorny, Bielawy, Klarysewa wschodniego a zachodniego i Bielawy pod górami już w ogóle. Do tego w Jeziornie spotykają się linie autobusowe: 710, 700, 724 oraz eLki. Do żadnego innego regionu Gminy nie ma takiego dojazdu komunikacją publiczną.
Panie Mariuszu, jak dla mnie kluczowe powinno być to co opisałem powyżej + poprzedni post:
"Wystarczy, że Burmistrz sprawdzi ile mieszkańców ma Jeziorna, Bielawa, Klarysew i Mirków oraz przyległości a ile Skolimów, Wierzbno, Czarnów oraz przyległości. Do tego jaka jest dynaminka przyrostu mieszkańców w tych dwóch częściach Gminy. Chętnie bym takie dane zobaczył na prezentacji lokalizacji nowego przedszkola bo chyba na czymś oprócz "swojego nosa" Burmistrz i Rada Miejska opierają się podejmując decyzje?"
Inaczej może powstać przedszkole, w którym będą wolne miejsca a mieszkańcy pozostałych części Gminy nie będą do niego posyłać swoich pociech. Tylko, że wtedy będzie już za późno.