Zupełnie przypadkiem wpadł mi w ręce taki artykuł z "Nad Wisłą" z 8 listopada 2012, a zatem okresu bezpośrednio poprzedzającego słynne wypowiedzi samorządowców powiatowych na posiedzeniu Komisji Rozwoju (20 listopada) oraz wybór Janusza Piechocińskiego na stanowisko prezesa PSL (17 listopada) i wicepremiera RP (6 grudnia):
"Marszałek województwa Adam Struzik zaapelował do lokalnych włodarzy [tj. do władz naszej gminy], by zastanowili się jeszcze raz, czy pod ochroną uzdrowiskową musi być cała gmina. [...] Struzik (PSL) sugeruje, by wieś z ochrony wyłączyć. Ale samorząd nie zamierza reagować na list marszałka. Dlaczego? ? Wtrąca się w wewnętrzne sprawy naszej gminy. To pismo jest w ogóle niepotrzebne ? skomentował na październikowej sesji radny Marek Skowroński, szef komisji uzdrowiskowej. ? Nie musimy się tym zajmować ? zgodził się z nim przewodniczący rady Andrzej Cieślawski. To były jedyne głosy w tej sprawie.
Adam Struzik postanowił wystąpić do miejscowych władz po tym, jak zwrócił się do niego wiceszef rady powiatu piaseczyńskiego Wacław Bąk (PSL), mieszkaniec podkonstancińskich Czernideł. Jego z kolei poprosili o interwencję rolnicy. Bąk uważa, że lokalni samorządowcy lekceważą problem, ale mimo wszystko wierzy, iż granice uzdrowiska zostaną zmienione. ? Można dojść do porozumienia. Wykorzystajmy to, że urząd marszałkowski jest gotów do negocjacji, zaprośmy do stołu sołtysów ? mówi radny. Jeśli ewentualne rozmowy nie pomogą, to ? jak zapowiada ? mieszkańcy wsi będą szukać sprawiedliwości przed sądem."
Całość artykułu: [
www.nadwisla.pl]
Radny powiatowy p. Wacław Bąk jest prezesem Zarządu Powiatowego PSL w Piasecznie. Członkiem zarządu tego samego koła PSL był lub nadal jest p. Janusz Piechociński: [
1-szy.net] . Władze PSL w Piasecznie podkreślały wielokrotnie, że wiążą wielkie nadzieje z wyborem p. Janusza Piechocińskiego na prezesa partii i wicepremiera. Jak na razie, pan Piechociński nie wypowiadał się, o ile mi wiadomo, w sprawie stref uzdrowiska. Natomiast pan marszałek Struzik, jak wynika z pisma do władz gminy, głos już zabrał. I to jeszcze zanim tzw. przedsiębiorcy, czyli Grupa 16+ wysłali - właśnie do niego adresowane - dwa publikowane na tym forum pisma, których sygnatariuszy nadal nie znamy.
Bardzo ciekawy jest komentarz p. radnego Bąka o tym, że "urząd marszałkowski jest gotów do negocjacji". Czyżby kolejne po piaseczyńskich "negocjacje", tym razem w sprawie demontażu uzdrowiska, miały odbyć się w Warszawie? Również interesujące i symptomatyczne jest to, że dawni przeciwnicy z czasów kampanii 2010, p. Skowroński i p. Cieślawski, zajęli wobec pisma pana marszałka jednakowe i jednoznaczne stanowisko. W każdym razie treść listopadowego pisma pana marszałka nie pozostawia wątpliwości, że przynajmniej w niektórych kwestiach postulaty Grupy 16+ znajdą u niego zrozumienie. Gdyby do "sprawy" udało się mu także przekonać prezesa partii, obecnego pana wicepremiera, w co osobiście bardzo wątpię - wizja Grupy 16+ mogłaby zacząć przybierać realne kształty.
A oto niedawna (sprzed dwóch tygodni) wypowiedź p. Janusza Piechocińskiego na jego blogu, dotycząca kłopotów z dojazdem z Nowej Iwicznej, gdzie mieszka, do Warszawy ulicą Puławską: [
januszpiechocinski.natemat.pl] . Jak jednak informuje TVN, przez Konstancin pan wicepremier może dojechać znacznie szybciej: [
tvnmeteo.tvn24.pl] .
Chciałbym tu także przytoczyć fragment długiej odpowiedzi na mój wpis (pod nickiem "Jarek Bielawski" ) na temat Trasy Mostowej na forum konstancin.com, jakiej latem roku 2005 udzielił mi pan poseł Janusz Piechociński. Nie ma jej już chyba na naszym forum, ale pozostała na forum Gazety Wyborczej (całość wypowiedzi p. Piechocińskiego jest tu): [
forum.gazeta.pl]
"Na wszystkich spotkaniach dotyczących systemu drogowego na południe od Warszawy wskazywałem na poważne zagrożenia, że 724 a więc droga Warszawa - Konstancin- Góra Kalwaria do roku 2020 jest modernizowana tylko w obecnym pasie drogowym. A w planach Zarządu Wojewódzkiego Dróg nie ma tak potrzebnej obwodnicy Konstancina. Jestem ekonomistą i znam dobrze budżet miasta i gminy Konstancin i powiatu piaseczyńskiego. Obu tych samorządów nie stać będzie w ciągu następnych 20 lat na samo wykupienie gruntów, a cóż dopiero na budowę. Planowany zaś przez władze wojewódzkie most nie ma sensu bez obwodnicy Konstancina. Bo można mieć most ale bez dróg dojazdowych to jest to tylko głupi wydatek. Jeśli więc chcemy, a myślę że Pan i ja chcemy wyprowadzić ruch z miasta i uzdrowiska Konstancin to trzeba zbudować obwodnicę między Konstancinem a rzeką Wisłą. I to co pokazują spory planistyczne w gminie Konstancin - trzeba się spieszyć bo z każdym miesiącem będzie coraz trudniej uzgodnić jakąkolwiek lokalizację (protesty mieszkańców Bielawy, Cieciszewa)."
Zdjęcie z kongresu PSL, zamieszczone na forum Powiatu Piaseczyńskiego: [
www.picshot.pl] . Nie kopiuję na naszym forum. Zgaduj zgadula: kim jest pan w okularach fotografujący się tu z p. wicepremierem i jaki ma związek z Komisją, której słynne już posiedzenie z dnia 20 listopada rozpoczęło całą serię spotkań w powiecie, których oficjalnym, choć nie zawsze głównym tematem było "ograniczenia ruchu pojazdów ciężkich na drogach wojewódzkich w gminie Konstancin-Jeziorna" ? Na tym samym forum znajdziemy inne (bardzo świeże!) zdjęcia tych samych dwóch osób występujących razem w rozmaitych sytuacjach oficjalnych (co zapewne o niczym nie świadczy): [
forum.powiat-piaseczynski.info] . Takie oficjalne zdjęcia i kontakty nie świadczą o żadnych bliskich związkach, ale mogą wyrobić w człowieku przekonanie, że "pan premier nas poprze" .
Przy okazji warto poczytać na piaseczyńskim forum pod adresem podanym dwie linijki wyżej, jak pan przewodniczący Komisji Rozwoju Powiatu wypowiada się do mieszkańców osiedla Słowicza w sprawie ich osiedla. Jest sporo uwag do stylu komunikacji z mieszkańcami naszych gminnych samorządowców - ciekaw jestem, jak wypadnie porównanie.
Zmieniany 6 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-02-03 15:35 przez Tomasz Zymer.