mania
Dzisiaj - Burmistrz K.Jańczuk uzyskał w Urzędzie Wojewódzkim zapewnienie, że TIRy nie będą mogły wjeżdżać do UZDROWISKA.
Póki co będą dopuszczone pojazdy o masie do 16 ton.
Doprecyzujmy. P.Burmistrz uzyskał w Urzędzie Wojewódzkim zapewnienie, że samochody ciężarowe o dopuszczalnej masie całkowitej pow. 16t. będą miały zakaz wjazdu do Konstancina-Jeziorny.
Natomiast te o DMC do 16t. wjeżdżać mogą.
Pragnę przypomnieć , że występowaliśmy o znaczniejsze ograniczenie. Zakaz miał do tyczyć samochodów ciężarowych o DMC pow. 12t.
No cóż , dobre i to. Ale niestety Tomku , w tej sytuacji ani zdjęcia z fotoradaru ani z monitoringu miejskiego , nie będą mogły służyć jako dowód na popełnienie wykroczenia.
Na podst. zdjęcia , przy tak ustawionym tonażu sam. nie da się jednoznacznie określić DMC danego pojazdu. A raczej trudno każde nasze podejrzenie wysyłać do policji jako informację , która ma być podstawą do ukarania kierowcy.
Interesuje mnie czy ta informacja , którą otrzymał p.Burmistrz dot. też ul. Pułaskiego ?
mania
Kupienie i postawienie radaru to nie wszystko, musi być chronione miejsce, gdzie te zdjęcia będą spływały i dostęp do bazy danych oraz ludź z uprawnieniami. Łatwo jest wyrzucić forsę z gminnej kasy, która jest dziurawa. Szastanie pienięzdmi PODATNIKÓW juz przerabialismy.
A poprawa warunków pracy urzędników wymaga wybudowania nowego ratusza.
Uzyskanie dostepu do bazy CEPiK to czysta formalność , nawet trochę jest dla mnie dziwne , że SM tego dostępu jeszcze nie ma. Przecież mamy monitoring miejski.
Ta ochrona miejsca to już jakiś mit. Jeszcze do niedawna padał argument o drzwiach pancernych , co jest oczywiście bzdurą totalną. . Postaram się jeszcze przed meczem wrzucić materiał , w którym precyzyjnie będą opisane warunki jakie to pomieszczenie spełniac musi.
A teraz napiszę coś może bardzo niepopularnego. Szastanie pieniędzmi podatników.... cay takim szastaniem można nazwać zakup fotoradaru ? Nawet jeśli miałby się spełnić scenariusz dot. przekazywania wpływów uzyskanych z mandatów do budżetu centralnego , to czy poprawa bezpieczeństwa na naszych drogach (Obserwtor 2 walczy o tę poprawę od lat) nie jest ważniejsza od tych "rozszastanych" pieniędzy ?
Gdyby poprzedni burmistrz , dziś tak zdeklarowany przeciwnik finansowego uderzania po kieszeni kierowców idiotów , zamiast bawić sie przez dwie godz. z braćmi Golcami , kasę , zamiast na organizację tego koncertu przeznaczył na zakup fotoradaru ......czy mam pisac dalej ?
System motywacyjny o , którym wspomina Tomek to znów nie taki straszny diabeł . Zasada jest znana - za dobrą pracę , dobra płaca. Jesli do tego będzie opracowany klarowny regulamin premiowania , to ja specjalnych zagrożeń nie widzę.
Tylko proszę sie nie wzorować na takim gościu jak Miro Drzewiecki i jego mena(d)żeria z Kaplerem , specjalistą od niedokończonych stadionów.
ps. wrócę jeszcze do ew. możliwości wykorzystania zdjęc zrobionych z fotoradaru jako dowodu na popełnienie wykroczenia zakazu wjazdu samochodom ciężarowym o DMC pow. 16 t.
Otóż jeśli można z CEPiK-u uzyskać informację o tym na jaką DMC dany pojazd jest zarejestrowny , to wtedy owszem , mozemy taka informację przesyłac do policji. Ale przyznam , że znam obowiązujących procedur w tym temacie. Chociaż zdaje mi się , że w sytuacji gdy mamy wiedzę o tym , że ktoś łamie przepisy , to mamy nawet obowiązek składania takiej informacji do odpowiednich służb ?
P.Bartek ma absolutnie słuszne obawy :- jak egzekwować ? Samo ustawienie znaków B-5 z tabliczką o tonażu , nie spowoduje w sposób cudownu , że kierowcy łamać zakazu nie będa. I jeśli jednak miałoby sie okazać , że możemy pomóc policji naszymi zdjęciami z fotoradaru , to sami będziemy egzekwować.
Nie wiem jaka jakość mają zdjęcia z monitoringu miejskiego.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-02-29 17:32 przez harmattan.