Marcin
a czy w Konstancinie jest monitoring jakości powietrza?
bo znalazłem tylko taką mapę, według której nie ma:
[
powietrze.gios.gov.pl]
a najtańszy pyłomierz jaki znalazłem to:
[
www.test-therm.pl]
czyli 10.000 złotych z Vatem - nie kupię we własnym zakresie...
W Parku Zdrojowym do ok. 2010 był punkt pomiaru benzo(a)pirenu do ok. 2010. Później go zlikwidowano. Stężenie benzo(a)pirenu mierzone w ostatnim tygodniu sierpnia 2015 w Jeziornie przez IMPiZŚ Sosnowiec na zlecenie gminy wyniosło ok. 20-krotność wskazań wszystkich ponad dwudziestu stacji pomiaru tej substancji na Mazowszu. Tzn. Mirków szkoła i okolice Orlika: 6 ng/m3, województwo: wszystkie stacje poniżej 0,5 ng/m3,średnio ok. 0,28 ng/m3. Poziom docelowy - norma unijna B(a)P wynosi 1 ng/m3. To było poza sezonem grzewczym. Powodem takiego (fatalnego) wyniku pomiaru może być produkcja przemysłowa w Mirkowie. Ale nie musi. Może to też być np. wynik tranzytu - drugi w województwie dobowy współczynnik ruchu pojazdów - w tym ciężkiego.
Mamy też kilkukrotne przekroczenia pyłu zawieszonego i WWA powyżej normy. Ale nie wiem, czy te dane WIOŚ wynikają z pomiaru w samym Konstancinie, czy z uśrednienia danych z innych punktów. Hammer może to wiedzieć. Stan powietrza w KJ jest podobny do tego w Otwocku, a Otwock znalazł się na liście 10 najbardziej zanieczyszczonych miast Polski w 2015 roku. Dotyczyło to wszystkich trzech pomiarów, o których wspomniałem powyżej.
Polecam zaglądanie na tę mapę: [
powietrze.gios.gov.pl]. To daje ogólne wyobrażenie o stanie powietrza w najbliższej okolicy. Na razie mieszkając w uzdrowisku Konstancin tracimy średnio 7 lat życia do mieszkańców Suwalszczyzny i 5 do Podlasiuków. Ten wynik może zmienić się na niekorzyść po utracie statusu uzdrowiska na początku roku 2018, kiedy gmina zmieni profil na logistyczno-przeładunkowy.
Został opracowany plan poprawy jakości powietrza w gminie. Przez mieszkańców i stowarzyszenia lokalne, nie przez gminę. Potrzebny będzie silny lobbing, żeby zmusić samorządy do przeprowadzenia tego planu.
Mój email:
exams@orange.pl .