Artek_Bartek
W Skateparku niewątpliwie...dobry pomysł! :-)
Nie wiem czy taki dobry. Władza da wodopój, to bydło zacznie się jeszcze domagać publicznego szaletu.
Artek_Bartek
Myślę, że Gminę stać nawet na kilka takich stanowisk i to w każdej szkół (za cenę jednego poidełka w Parku moglibyśmy pewnie wyposażyć więcej niż jedno stanowisko w szkołach...)...
Ale tym nie można zaszpanować na dniach Konstancina czy innych snobistycznych imprezach.
Artek_Bartek
Natomiast ja osobiście nie wyobrażam sobie rozstawionych dzbanków, z gnijącą w środku wodą i walających się kubeczków...
Jeśli nie stać nas na rozwiązania poważne to lepiej nic nie robić...
Masz rację. Gnijącą, bo nie powinna stać zbyt długo, nie powinna stać na słońcu, a przede wszystkim nie powinny to być dzbanki, do których każdy może kichać, pluć itp. Naczynie powinno być szklane, a szkło się tłucze...
Z kulturą higieniczną bywa różnie, więc mało apetycznie wygląda wizja korzystania z dzbanka, z którego przed chwilą wodę nalewała czyjaś ręka nieumyta po kontakcie z papierem toaletowym (którego kiedyś w szkołach nie było, podobnie jak zwykłego mydła i ciepłej wody). Podobno 70% nie myje rąk po skorzystaniu z toalety.
Tomasz Zymer
Firma wynajęta przez szkołę prywatną w Mirkowie po zbadaniu składu wody kranowej zaleciła założenie bardzo mocnych filtrów.
Czy ta wynajęta firma nie zajmuje się przypadkiem sprzedażą/serwisem filtrów do wody? Czy badanie wykonano w jednostce posiadającej akredytację?
Tomasz Zymer
Gdyby Burmistrz uważał, że kranówka na Bielawskiej nadaje się do picia, tak właśnie odpowiedziałby rodzicom, a nie - że nie ma obowiązku dawać dzieciom wody do picia. Zadziwiająca odpowiedź jak na człowieka, który przez kilkadziesiąt lat był nauczycielem i prowadził szkołę. Moim zdaniem - skandaliczna.
A mnie ta odpowiedź jego ekscelencji jakoś nie dziwi. Nawet nie zdziwiłbym się gdyby napisał, że na wale Jeziorki (przecież blisko tej szkoły) rośnie szczaw, a mirabelki pewnie też by się znalazły w okolicy.
W mediach co jakiś czas pojawiają się akcje "pamiętaj, aby zapewnić swojemu pupilowi dostęp do wody". Na niektórych stacjach benzynowych, czy przy sklepach są miski z wodą dla psów.
Ale żeby w publicznej placówce oświatowej zapewnić uczniom swobodny dostęp do wody pitnej, to już nie mieści się w wyobraźni lokalnych samorządowców.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-06-22 22:49 przez czaknoris.