Obserwacje terenowe są bardzo ważne, szczególnie te które były robione na studiach
Poniżej kolejny ciekawy artykuł. Tym razem wywiad Krystyną Barańską z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska.
Wnioski są moim zdaniem następujące:
- największą ilość substancji najbardziej szkodliwych emitują domy jedno-wielo rodzinne ogrzewane paliwami stałymi
- paliwa stałe, które trują: śmieci, węgiel, drewno
- paliwa płynne/ gazowe, które nie emituje syfu: gaz
- jeżeli chcemy zrobić skok cywilizacyjny to trzeba kasy i inwestycji. Bez świadomości, że śmieci, węgiel i drewno jako paliwo dla pieca domowego to trucizna nie ma o czym rozmawiać
- dla przypomnienia -> warszawskie elektrociepłownie docelowo przechodzą z węgla na gaz
- jestem niestety pesymistą. Jeżeli nie potrafimy sobie poradzić z gospodarką śmieciową i segregowaniem śmieci to jak przekonać ludzi do tego, że paląc wspomnianymi wcześniej paliwami stałymi trują siebie i innych? Przy śmieciach ludzie kombinują i zgłaszają jedną osobą w gospodarstwie domowy a co dopiero gdy w wymianę pieca i instalacji trzeba zainwestować a potem opłacać paliwo, które nie truje
- jest ogólny mit, że utrzymanie domu jest tańsze niż czynsz w mieszkaniu. Wcale się nie dziwię jeżeli w domach jednorodzinnych ludzie palą głównie paliwami stałymi. Jestem ciekaw kosztów przy przejściu na gaz. Koleżanka podała mi ostatnio sam koszt gazu na poziomie 4-5tys zł rocznie dla średniej wielkości domu przy racjonalnym, efektywnym ogrzewaniu (w pokojach 19-21 stopni a nie 23-24) oraz przy raczej słabych w ostatnich latach mrozach. A gdzie koszty innych mediów i inne koszty?
"
Co jest głównym źródłem wytwarzania tych rakotwórczych substancji?
PM10 emitowany jest z dwóch źródeł –
domów ogrzewanych indywidualnie za pomocą pieców opalanych paliwem stałym: śmieciami, węglem i drewnem. I tu największy udział mają domy spoza Warszawy, czyli jest to pył napływowy. Drugim źródłem jest kurzenie dróg, czyli tzw. pylenie wtórne wytwarzane przez samochody. 80. proc. pyłu wytwarzanego przez komunikację to właśnie pylenie wtórne.
Benzo(a)piren emitowany jest przede wszystkim przez domy ogrzewane indywidualnie. W Warszawie bardzo dużo takich domów nie ma, ale już poza Warszawą tak. I tu jest problem.
Jaki?
Największy wpływ na poprawę jakości powietrza będzie miała zmiana sposobu ogrzewania domów indywidualnych, tych w Warszawie i spoza Warszawy. Pomoc finansowa osobom prywatnym w podłączeniu się do sieci cieplnej czy gazowej wydaje się niezbędna. Ale trzeba też brać pod uwagę, że nawet mimo tej pomocy, wiele osób może się na taką wymianę nie zgodzić. I trudno się im dziwić. Wymiana ogrzewania to jedno, ale ktoś musi potem płacić rachunki za to ogrzewanie. Ogrzewanie węglem drzewnym jest o wiele tańsze. Problem ten dotyczy przede wszystkim domów pod Warszawą. W Warszawie ogrzewanie miejskie jest dość tanie, tańsze niż gaz."
http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141635,21123047,jak-zmienial-sie-poziom-smogu-na-przestrzeni-lat-cala-prawda.html
Co robi Warszawa?
"Każdy, kto w 2017 r. zdecyduje się zrezygnować z kopcącego pieca węglowego na rzecz bardziej ekologicznego gazowego albo na podłączenie do miejskiej sieci cieplnej, może liczyć na zwrot 75 proc. kosztów. Dla osób fizycznych to maksymalnie 7 tys. zł, dla wspólnot mieszkaniowych - 15 tys. zł"
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,21121491,rekordowy-smog-nad-warszawa-dzis-darmowa-komunikacja.html
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2016-12-15 19:36 przez Mixiorek.