mania
Zdaje się stacja nie mierzy tylko tu i teraz, ale w szerszym zasięgu - jak mówili spece, Konstancin sporo "pobiera" od Otwocka, zależy skąd zarazę przywiewa.
Maniu,
Daj spokój z tą swoją propagandą. Zajmijmy się swoim podwórkiem gdzie jest stajnia Augiasza a potem jak już u siebie posprzątamy na tip top a powietrze będzie nadal słabe to zaczniemy szukać "skąd przywiewa". Nie mamy wpływu na to co ktoś wrzuca do pieca w Otwocku ale już w strefie A chyba tak?
Niech Burmistrz wyjdzie teraz na spacer i zobaczy gdzie i kto kopci. Nie trzeba do tego umiejętności Sherlocka Holmes'a. Jest tu gospodarzem więc zrobi to sam albo w końcu zmobilizuje swoich podwładnych z czym ma problem od 6 lat.
Nie wiem co było omawiane na Komisji w sprawie naszych kopciuchów ale sama propozycja wymiany pieców bez profilaktyki, edukacji oraz niestety szeroko zakrojonych kontroli oraz karania (w zasadzie tylko to u nas zwykle działa) to kropla w oceanie potrzeb w walce z generowaniem syfu.
Oprócz oczywistych rzeczy związanych z piecami oraz paliwami stałymi trzeba podjąć też inne działania.
- kilka lat temu pytałem czy w związku z tym, że jesteśmy Uzdrowiskiem itp. nasz Urząd postara się o to by na liniach autobusowych kursowały u nas autobusy hybrydowe, elektryczne itp. Nikt się nawet tym nie zainteresował
- cały czas dopytuje się jak to możliwe, że ul. Piłsudskiego mimo zakazu poruszają się regularnie pojazdy >3,5t? Nie dotyczy autobusów oraz służb miejskich. Jest zakaz. Co nas Burmistrz, powiat, policja, Straż Miejska zrobiły w tej sprawie? Wiadomo konkretnie jakie są to pojazdy oraz do jakiej firmy należą
- jak słyszę, że Straż Miejska podjęła w zeszłym roku 13 (!!!) kontroli na posesjach związanych z piecami i tym co jest do nich wrzucane to ogarnia mnie pusty, gorzki śmiech i żenada. Do tego te kontrole były niejako "ponoć przy okazji" kontroli śmieciowych. Notabene jedno z drugim się też nieco wiąże i warto w pakiecie kontrolnym danych posesji wymagać rachunków za zakup paliwa do pieców oraz rachunków za wywóz śmieci
To są wszystko działa w zakresie odpowiedzialności naszego Burmistrza. Co On zrobił w tym kierunku? Co skutecznie i konsekwentnie realizuje w tej materii?