Hammer
A jak tam wygląda
Program
Ograniczania
Niskiej
Emisji dla gminy Konstancin-Jeziorna?
Tak tylko przypomnę:
Urząd Marszałkowski
Zgodnie z programami ochrony powietrza obowiązującymi w województwie mazowieckim obowiązek określenia Programów Ograniczania Niskiej Emisji (dalej: PONE), do 31 grudnia 2018 r., mają samorządy gminne właściwe dla gmin, na terenie których stwierdzono występowanie przekroczeń poziomów dopuszczalnych pyłu zawieszonego PM10 i pyłu zawieszonego PM2,5.
link
Uprzedzę pytania, tak musimy. Nie, Program Gospodarki Niskoemisyjnej to nie jest to samo.
Przejrzałam pobieżnie założenia PONE, Kcin jest na liście gmin, które muszą ten program opracować. TROCHĘ NA POCIESZENIE (choć wiem, że marne to pocieszenie
) i wynotowałam sobie o ile należy zmniejszyć ilości pyłów w Waw i Otwocku, te miasta biją rekordy
najpierw stolica (aglomeracja) PM10 - aż o 539,68 Mg/rok i podobnie PM 2,5 - 528,70 Mg/rok (chyba jednak samochody sporo dokładają do smogu)
teraz Otwock ----------------------PM10 -------- 136,80 Mg/rok---------------PM 2,5 - 134,70 Mg/rok
a nasz Kcin "tylko"----------------PM10-------------3,02 Mg/rok---------------PM 2,5 -----2,97 Mg/rok
najmniej Raszyn ----------------- PM10-------------0,90 Mg/rok---------------PM 2,5 -----0,88 Mg/rok - może nasi urzędnicy zapytaliby jak oni to zrobili?
Dalej jest jeszcze ciekawsze, bo podane jest w tabelach o ile zmniejsza się emisja po zastosowaniu rożnych rozwiązań - ciekawe nie tylko dla urzędników, ale także dla nas zwykłych śmiertelników/ użytkowników rożnych źródeł ciepła
Może ktoś, kto przeczyta "pójdzie po rozum" i sam (bez bicia) wybierze się do UMiGu, by starać się o dopłatę na wymianę kopciucha.
Polecam tę lekturę. Link podał Hammer.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2018-11-12 23:53 przez mania.