W Kcinie nastał czas palenia liści i niestety przy okazji innych śmieci, jak to w uzdrowisku!
Czasami swąd spalonego plastiku snuje się po wsi aż do późnej nocy.
A tu proszę co znalazłam na stronie Piaseczna, w końcu miasta przemysłowego: [
piaseczno.eu]
W Piasecznie możesz za darmo dostarczyć odpady zielone: trawy, liście i rozdrobnione gałęzie do punktu odbioru, lub możesz zakupić po 5 zł torby w siedzibie firmy, która odbierze zielone odpady z domu, lub jeżeli zgłosisz zapotrzebowanie na 20 toreb (120l) to firma dostarczy je pod wskazany adres.
Dla tych, co nie mają czasu czytać całości cytat:
Taki punkt to nowość w naszej gminie ? mówi wiceburmistrz Daniel Putkiewicz. ? Od kilku lat dążymy do ograniczenia palenia liści przez właścicieli posesji, wprowadzając różnego rodzaju ograniczenia i zakazy. Niestety do tej pory oprócz restrykcji mieszkańcy nie otrzymywali nic w zamian ? przyznaje wiceburmistrz. ? Mam nadzieję, że nowo powstały punkt, choć na razie pilotażowy i ograniczony w czasie, stworzy skuteczną alternatywę dla samowolnego spalania i przyniesie wymierne korzyści dla mieszkańców i dla środowiska.
? Obecnie gmina dostosowuje się do wymogów nowej ustawy o gospodarce odpadami i jestem przekonany, że już wkrótce będziemy mogli zapewnić naszym mieszkańcom w pełni profesjonalny punkt odbioru odpadów, który będzie działał w naszej gminie już na stałe ? przekonuje Daniel Putkiewicz
A co na to Wydz.RiOŚ w uzdrowisku Konstancin-Zdrój?
O komposter dobijamy się od lat i jak widać z odpowiedzi UMiGu na interpelację T.Zymera - jedyne na co stać urzędników to dużo słów, które nie stanowią odpowiedzi na zadane pytania.
Wątek interpelacji w sprawie kompostera tu: [
www.konstancin.com]
Czy gmina uzdrowiskowa zacznie wreszcie dbać o ochronę środowiska?
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-10-11 11:31 przez Hesia-Mela.