Hammer
na chwile obecna nie jest to mozliwe
To właśnie nazywam impossybilizmem ;), ale cieszę, że dołączasz do nas.
Oczywiście, że jest sposób. To jest zadanie dla Tomka Zymera lub jakiegoś innego radnego, który by do nas zechciał dołączyć, "zwykły" obywatel bowiem nie ma dostępu do pewnych danych z uwagi na ochronę danych osobowych itp.
A więc Tomku. Jeżeli miałbyś chwilę zająć się tym tematem to sprawdź czy w momencie otrzymywania przydziału do lokalu komunalnego Pan Harmattan spełniał warunki do jego otrzymania.
a) jeżeli nie spełniał i zataił ten fakt składając (lub nawet ewentualnie fałszując) odpowiednie zaświadczenia, to Pan Harmattan podpada pod odpowiedni paragraf
b) jeżeli nie spełniał i tego nie zataił to urzędnik przyznający to prawo podpada pod odpowiedni paragraf
Niezależnie od sytuacji, wiedząc jednocześnie, że najprawdopodobniej Pan Harmattan nie miał praw do lokalu komunalnego, jeżeli decyzja została wydana ze złamaniem prawa to jest nieważna z natury.
Teraz do decyzji Pan Burmistrza należeć będzie dalsze działanie.
Jeżeli Pan Burmistrz Jańczuk będzie miał odwagę to poprowadzi tę sprawę do końca domagając się opuszczenia nienależnego lokalu lub wyciągnie konsekwencje karne od urzędników obecnych lub byłych.
Mnie - gdybym był burmistrzem - nie drgnęłaby powieka.
Ponieważ mi zależy na dobru gminy i jej mieszkańców.
Mam niestety obawę, że Pan Burmistrz Jańczuk nie będzie miał wystarczającej odwagi i w imię zachowania dobrosąsiedzkich stosunków z Panem harmattanem oraz swoimi urzędnikami nie podejmie żadnych kroków, skazując resztę gminnego społeczeństwa na łożenie zbójeckich (w tym kontekście) daniń na takich jak Pan Harmattan.
Zwróć też Tomku uwagę urzędnikom, że mataczenie nie ma sensu bo wszystkie dokumenty dotyczące działalności gospodarczej Pana Harmattana (a w szczególności daty określonych faktów) wraz z wynikiem finansowym są publicznie dostępne, więc nawet jeżeli nagle w tajemniczy sposób dokumenty (na podstawie których przyznano Panu Harmattanowi lokal komunalny) zaginą to:
- jeżeli nigdy ich nie było to urzędnicy podpadają pod odpowiedni paragraf
- jeżeli były i zaginęły to też urzędnicy podpadają pod odpowiedni paragraf
Osobiście - gdybym był Burmistrzem - zaproponowałbym Panu Harmattanowi polubowne zakończenie sprawy. Dostałby ode mnie rok na dobrowolne opuszczenie lokalu. Wszyscy inni tacy jak Pan Harmattan również.
Mam jeszcze kilka pomysłów na doprowadzenie do rewizji przydziałów lokali komunalnych, ale te zachowam sobie na swoją kampanię wyborczą ;). No chyba, że Panu Burmistrzowi Jańczukowi zabraknie odwagi, żeby skorzystać z drogi prawnej i będzie potrzebował innych sposobów. Wtedy - z uwagi na dobro mieszkańców - podzielę się nawet nimi, chociaż boję się, że i z tych sposobów nie skorzysta.
I tak, może się okazać, że
z powodu braku odwagi Pan Burmistrz Jańczuk będzie petryfikował układ polegający finansowaniu przez podatników tych, kórym się socjalne świadczenia nie należą.
Pamiętajmy o tym w czasie następnych wyborów
Zmieniany 9 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-02-08 09:23 przez Marek Wysmułek.