harmattan
Art. 8a. pkt.4
Podwyżka w wyniku której wysokość czynszu albo innych opłat za używanie lokalu
w skali roku przekroczy albo następuje z poziomu wyższego niż
3% wartości odtworzeniowej lokalu może nastąpić w uzasadnionych przypadkach,
o których mowa w ust. 4a albo w ust. 4e.
harmattan
W ZGK juz sobie boki zrywaja
Dokładnie wyselekcjonowane, wybrane zdania, które pasują pod właściwą tezę w komentarzu, często wyrwane z kontekstu w sposób, który odbiera im sens. Idealnie ta metoda, na którą pan teraz narzeka.
Chyba, że zdążył pan pokasować tamte wypowiedzi albo poprawić i teraz będzie mógł się pan wyprzeć
Bartek
o mieszkaniach, jak widzę, nic tu powiedziane więcej chyba nie będzie.
Hammer
To skoro są takie możliwości (przykładowo za 40 metrowe mieszkanie czynsz by wyniósł 4111,20 zł - oferty z Konstancina na rynku to ok 2 000 zł) to czemu prywatni kamienicznicy tak narzekają, że nie mogą podnieść czynszów do rynkowych stawek?
Panie Andrzeju, nie mam czasu pana przegadywać, więc poddaję się. Wygrał pan kłótnię w internecie
osobiście jestem za likwidacją komuszego rozdawnictwa i jasnymi zasadami potrzeby potrzebującym
Samorządowcy zwracają jednak uwagę na to, że główny problem gmin nie został rozwiązany. Chodzi o mieszkańców, którzy nie płacą regularnie czynszów. Tylko w Kędzierzynie-Koźlu zaległości lokatorów wobec gminy sięgają 13 mln zł! Połowa najemców mieszkań gminnych płaci czynsz nieregularnie, a 25%- wcale.
- Spółdzielnie czy prywatni właściciele mogą eksmitować takich lokatorów, my musimy im zapewnić tymczasowe lokum
Artek_Bartek
osobiście jestem za likwidacją komuszego rozdawnictwa i jasnymi zasadami potrzeby potrzebującym
Hammer
Mam tylko jedną wątpliwość jak Marku byś tozrobił. Bo potrzebowałbyś większości w Radzie Miejskiej. No chyba, że znajdziesz jakąś opcję (partię, stowarzyszenie, listę) która wprowadzi większość radnych.
Marek Wysmułek
Wiesz. Zawsze można obłożyć ostracyzmem radnych ...
Hammer
skoro ty jako burmistrz wiedziałbyś wszystko najlepiej i wbrew całemu światu
Hammer
(obowiązującym ustawom, radnym) wprowadzał zmiany.
Nowe regulacje dotyczyłyby tylko nowych najemców, czyli niewielkiej ilości mieszkańców.
mania
Podatnicy, którzy ufundowali Panu Harmattanowi darmowe mieszkanie, z niedużym czynszem
AK
"Goły" czynsz - około 4 zł/m2
mania
A w spółdzielczym lokatorskim ok 9 zł./m2
M.Wysmułek
Teraz jest czas Harmattana a w przyszłości Radnych, którzy w imię diecin są w stanie sprzedać/rozdać cały majątek gminy byle tylko przypodobać się wyborcom.
harmattan
Nie gniewaj sie ale czytając Twoje wpisy dot. mieszkan komunalnych mam pewne watpliwości czy i Ty nie należysz do grona osób , które chcą być autorytetem a jednoczesnie nie znają obecnie obowiązujacej ustawy.
Ot choćby ten przykład
Tomasz Zymer
Przy obecnych przepisach mieszkanie komunalne jest praktycznie dożywotnio przypisane do najemcy, a jak "wmelduje" się na czas siostrzenica czy kuzynek, to i nawet do wielu pokoleń najemców.
Ustawodawca nie przewiduje takiej możliwości. Proszę sprawdź. [...]
Często posługujesz się zwrotem :- gmina to , gmina tamto , gmina dopłaca. A ja spytam czy gmina to tylko Pan Burmistrz i jego dwóch zastepców ? Czy tez może gmina to również 4000 mieszkańców lokali komunalnych ?
harmattan
górna granica czynszu bazowego za 1m/kw w mieszkaniu komunalnym , siega 6,30 zł. za m/kw.
harmattan
W spółdzielni mieszkaniowej w Konstancinie stawka za 1m/kw lokalu wynosi od 4,60 do 5,50zł za 1m/kw
W spółdzielni mieszkaniowej Jednośc w Piasecznie stawki wynoszą od 4,05 do 4,20zł za 1m/kw
harmattan
Jak wyglada sytuacja w nowooddanych blokach komunalnych w Mirkowie.
Przy ul. Mirkowska 39a zasiedlonych jest 25 lokali z czego ok. 60% nie płaci czynszu. W stosunku do 7 podjeto działania windykacyjne. W dwóch przypadkach w wyniku takich działań zaległości zostały uregulowane.
Przy ul. Mirkowskiej 48 - zasiedlonych jest 79 lokali , z czego 40% nie płaci czynszu. W stosunku do 17 podjeto działania windykacyjne. W czterech przypadkach w wyniku takich działań zaległości zostały uregulowane.
Tomasz Zymer
Własność prywatna jest nie tylko podstawą ustrojową, ale też istotnym czynnikiem regulującym zachowania ludzkie, poczucie własnej wartości, godności i praw. Dlatego nie jest rzeczą dobrą to, że w 23 lata po upadku pseudokomunizmu nadal prawie co piąty mieszkaniec gminy mieszka w cudzym mieszkaniu.
Nie zachęca to ani do troski o dom i jego otoczenie, ani do poszukiwania samodzielności finansowej i społecznej. Sytuację tę może zmienic regulacja ustawowa w niedalekiej przyszłości, lecz także - świadoma polityka władz gminy. Elementem tej polityki było przywrócenie możliwości wykupu mieszkań w roku 2011.
Tomasz Zymer
Uważam, że należy w tym roku udostepnić do sprzedaży kolejne lokale w blokach komunalnych wszędzie tam, gdzie istnieje taka możliwość prawna.
czaknoris
Nie mam zamiaru walczyć z tą sprzedażą, bo nie wygram z większością o takich poglądach.
stanowczo sprzeciwiamy się ...
mania
Podatnicy, którzy ufundowali Panu Harmattanowi darmowe mieszkanie