harmattan
Radzą sobie i do żadnego OPS-u nie zamierzają się udawać.
To w czym problem?
harmattan
Standard im nie odpowiada , wynająć na wolnym rynku nie mogą bo ich nie stać.
Jak kogoś nie stać (a nie jest chyba tak źle, skoro do OPS się nie wybierają), to właśnie m.in. dlatego dostali mieszkanie komunalne, takie jakie gmina mogła im zaproponować. Nikt nie zmuszał do podpisania umowy najmu.
Być może mieszkanie jest w niższym standardzie (
a tym samym niższa jest opłata).
Na wolnym rynku za wynajem mieszkania w niższym standardzie płaci się mniej, ale ciągle znacznie więcej niż za komunalne.
Jak nie pasuje standard, opłaty i jak nie podoba się, że mają dach nad głową, to zawsze można mieszkać na ławce w parku, na dworcu a na noc do noclegowni. Za to nie trzeba w ogóle płacić.
Jak nie stać mnie na wędzoną szynkę i polędwicę, to kupuję tańszą mielonkę, najtańsze parówki czy tanią konserwę. Głód zaspokoi, a ze smakiem trzeba się pogodzić, bo na więcej mnie nie stać. Proste?
A może jednak powinienem - wzorem wielu w tej gminie - krzyczeć, żeby gmina sprezentowała mi wędzoną szynkę najwyższej jakości w cenie niższej od ceny mielonki, bo inni taką jedzą. A jak będę miał humor, to nawet przy tej niższej cenie nie zapłacę nic, bo jak raz mi dali to przecież z gardła mi nie wyrwą.
harmattan
Nawet gdyby ta czteroosobowa rodzina dostała nowe mieszkanie na Mirkowskiej , to błyskawicznie doszlusowałaby do tych rodzin niepłacących czynszu.
Niektórzy nie płacą w ogóle, bo taki mają sposób na życie. Jeżeli kogoś nie stać na wyższy czynsz, to są dodatki. Wystarczy spełnić określone prawem kryteria jednakowe dla wszystkich. Jak nie spełniają kryteriów OPS, to znaczy, że ich stać.
harmattan
Póki co ta rodzina o żaden parking nie wrzeszczy.
A gdzie napisałem, że ta rodzina domaga się parkingu?
harmattan
Wrzeszczą ci , którzy gdzies sie musieli dowiedzieć , że dla nowowybudownych bloków obowiązuje norma dot. miejsc parkingowych przynaleznych do tegoż budynku. No cóż tak stanowi prawo.
Tak się składa, że pozwolenie na budowę wydaje starosta po przedłożeniu projektu budowlanego, który musi być zgodny z obowiązującym mpzp i przepisami techniczno-budowlanymi.
Pan starosta wydał pozwolenie, więc widocznie zaprojektowano tyle miejsc ile należało zgodnie z prawem zaprojektować.
Jak masz wątpliwości to zapytaj pana Starostę, dlaczego wydał takie pozwolenie.
Więc o co chodzi?
Miejsc parkingowych domagali się również mieszkańcy starszych budynków. Może żeby było gdzie parkować jak kiedyś wykupią mieszkania za 10% wartości i wtedy wspólnota musiałaby takie miejsca zbudować za swoje, a nie gminne pieniądze.
harmattan
A jeden mój znajomy ma samochód........wart tak około siedem tys. zł. No kuźwa stać go pasozyta. On by nawet może i ten samochód sprzedał , tylko w porę uprzytomnił sobie , że za te siedem tysi to on zadnego mieszkania na wolnym rynku nie kupi. No i został pasożyt z samochodem w komunalnym.
Wytłumaczę prosto jak krowie na pastwisku, która przynajmniej nie udaje głupszej niż jest.
Za "siedem tys. zł" mieszkania się nie kupi i dobrze o tym wiesz. Dlatego istnieją kredyty mieszkaniowe np. na 30 lat.
Jak ktoś nie ma zdolności kredytowej, to mieszkanie wynajmuje na wolnym rynku.
Posiadanie samochodu wiąże się z jego utrzymaniem (ubezpieczenie, koszty napraw, przeglądów i bieżąca eksploatacja) i kosztami paliwa.
Jak ktoś wynajmuje mieszkanie na wolnym rynku, to bywa, że nie starczy mu nawet na utrzymanie samochodu o wartości 3 tysięcy i musi się zadowolić biletem miesięcznym za 156 zł.
Spróbuj za 156 zł utrzymać samochód, zatankować go, tak żeby starczyło przez miesiąc na dojazdy do pracy, do Warszawy.
Nie stać mnie na samochód (bo muszę zapłacić za wynajęcie mieszkania albo ratę kredytu), to jeżdżę autobusem. Proste?
Jak się ma komunalne mieszkanie, to można sobie nawet wziąć kredyt na samochód, bo czynsz z metra nie wynosi 20 zł (jak przy najmie z wolnego rynku) tylko wielokrotnie mniej.
harmattan
A co do z upodobaniem powtarzanym tu przez wielu zawistników stwierdzeniem , że to od nich otrzymaliśmy mieszkania w prezencie. No proszę bardzo , daliście, to je sobie teraz zabierzcie , chocby siłą.
Psy szczekają , karawana idzie dalej.
Dostałeś, to się ciesz. Skoro jednak w tej sytuacji jesteś na tyle bezczelny i masz taki tupet, to spodziewaj się, że będziesz tępiony za głupotę i demagogię, którą próbujesz uzasadnić dlaczego to niby nie zostałeś wyróżniony i jaki to duży czynsz musisz płacić.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-02-24 01:38 przez czaknoris.