Niewiele, ale można jeszcze coś zrobić. Do 31 grudnia, jeszcze całe dwa tygodnie.
Szkoda, że grudniowy Biuletyn już wyszedł., A zamieszczony w nim artykuł "Karta mieszkańca od stycznia", zawiera sporo informacji na temat samej "Karty", ale zbyt mało szczegółów zmierzający w kierunku zwiększenia naszego budżetu, z tytułu rozliczeń podatku dochodowego.
A jak mi wiadomo "Konstancińska Karta Mieszkańca" miała właśnie temu służyć.
Konsultowałam się z zaprzyjaźnioną gminą, która próbowała różnych metod w dziedzinie pozyskania nowych podatników i doszła do następujących wniosków:
a) apel burmistrza, uświadomienie społeczne - pozytywny efekt
b) loterie (samochód, laptopy) - efekt nie spełniający oczekiwań (wyniki nie bardzo adekwatne do nakładów)
Jak widać nie zawsze chodzi o maskotki.
Dlatego wydaje mi się, że powinniśmy skorzystać z doświadczenia innych gmin i pokusić się w końcu o wystosowanie wyraźnego apelu, odezwy czy chociażby informacji na stronie gminnej i w lokalnej prasie, jeszcze w tym roku (gotowca praktycznie już podałam) w stylu:
[
wolomin.org]
"Bądź solidarny z mieszkańcami swojego miasta
Składając tegoroczny PIT wpisz swój wołomiński adres zamieszkania.
Płacąc podatek dochodowy w miejscu zamieszkania, masz realny wpływ na rozwój swojej miejscowości. Większe wpływy z podatków to więcej środków na nowe inwestycje czy bieżące naprawy.
W naszej gminie zameldowanych jest obecnie ponad 50 tys.osób, z czego ukończony 18. rok życia ma niemal 40 tys. osób. Wielu jest jednak ludzi, którzy nie posiadają wołomińskiego meldunku, a mieszkają na terenie gminy Wołomin i korzystają z jego infrastruktury.
Czas to zmienić!
Składając tegoroczny PIT wpisz swój wołomiński adres zamieszkania, lub dołącz formularz ZAP-3 ze zmianą adresu zamieszkania na wołomiński. Pamiętaj adres zamieszkania nie musi być adresem zameldowania."
Przydało by się jeszcze coś z tego:
[
www.zyciepw.pl]
"W 2010 r. dochody gminy z podatku dochodowego od osób fizycznych wyniosły 38 mln zł.
Średni wpływ do rocznego budżetu od jednego płacącego podatek dochodowy mieszkańca wynosi ok. 1000 zł. Nakłonienie 100 osób do płacenia podatków w Wołominie to dodatkowe 100 000 zł. w budżecie gminy.
Środki te mogą zapewnić rozwój infrastruktury miejskiej czy powstanie nowych inwestycji.
Żeby zadeklarować chęć płacenia podatków w Wołominie, wystarczy złożyć w Urzędzie Skarbowym formularz ZAP-3, którego wypełnienie zajmuje dosłownie kilka minut".
Ponad to, można by było jeszcze rozwiesić plakaty i powrzucać mieszkańcom do skrzynek propagandowe ulotki, ale nie sądzę, żeby się Wydział Promocji z tym wszystkim do końca tego roku wyrobił.