mania
pleciesz mój drogi, przed chwilą pytałam - jeśli ktoś wystawi śmiecie w worku, też firma zabierze.
Tomasz Zymer
Najświeższa wiadomość prosto z ust burmistrza: pojemnik na śmieci zmieszane ma zapewnić właściciel nieruchomości (to wiemy z ustawy), a przetarg gminny nie przewiduje wydzierżawienia tych pojemników przez firmę Lekaro (to już z uchwały nie wynika). Kto zatem nie ma własnego pojemnika i do 1 lipca go nie kupi, nie będzie miał odebranych śmieci. Najtańszy kosztuje coś koło 110 zł, ale ponoć są wykupywane i drożeją.
mania
zapytałam p. Burmistrza co będzie jeśli właściciel nie będzie miał pojemnika, bo np. mieszka sam lub tylko przyjeżdża, ma mało śmieci i będzie wystawiał w worku?
- p. Burmistrz odpowiedział, że firma też zabierze, bo taki ma obowiązek.[...] gmina zapewni worek żółty na odpady suche i worek zielony na szkło opakowaniowe.[/u] Właściciel nieruchomości zobowiązany jest zapewnić sobie pojemniki plastikowe na odpady zmieszane (mokre).
i to jest dość smutna konstatacja tego co nas najprawdopodobniej czeka
oddać śmieci po 1 lipca będzie trudniej. Wyrzucić do lasu - równie łatwo, jak dotychczas
Tomasz Zymer
Co do jednego worka na odpady segregowane (bez szkła) miesięcznie - to nie tylko stanowczo za mało, ale też na Słowiczą jest większości z nas znacznie dalej, niż dotychczas do objazdowego punktu odbioru odpadów segregowanych. Na dodatek burmistrz się odgraża, że będzie liczył, kto ile przywiózł i czemu aż tak duzo. Zatem podsumowując - oddać śmieci po 1 lipca będzie trudniej. Wyrzucić do lasu - równie łatwo, jak dotychczas.
Hammer
ale jako, ze Urzad wybral metode obliczania oplat od zadeklarowanych osob jest zmuszony jakos to kontrolowac.
Wiec pomysl jest taki, aby kontrolami ograniczyc ilosc odpadow w sposob legalny zagospodarowanych. To sie moze kiedys zemscic jak gmina nie uzyska odpowiednich procentow odzysku.
Jak zajrzysz Hesiu do ustawy o utrzymaniu czystosci w gminach to znajdziesz zapis, ze jezeli gmina sie uchyla od odbioru odpadow to mozesz to zlecic innej firmie na koszt gminy.
Ot kolejne krotkowzroczne reczne zarzadzanie Burmistrza.
Hesia-Mela
Odpady biodegradowalne to oprócz zielonych ogródkowych również domowe np. obierki ze świeżych warzyw i owoców - u nas niestety umieszczone w odpadach zmieszanych. Wydaje mi się, że to bardzo źle, że tak je umieszczono, bo jest to bardzo znaczna ilość śmieci lądująca na wysypiskach zamiast w kompostowniach.
Zamiast edukacji UMiG poszedł w tej ostatniej kwestii na skróty. A tak na marginesie, w poprzedniej ulotce przekazywanej przez ankieterów było:
- bioodpady czyli odpady z ogródków oraz odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego
Jednym słowem, gdzie nie wrzucisz tych obierek będzie ok.
Tomasz Zymer
Dziękuję, Maniu, za informacje o sprzedaży i cenie pojemników (których radni ani mieszkańcy nie dostali ani na spotkaniach i posiedzeniach komisji, ani w pismach, ani w ulotkach). Dziękuję też za informację, że worków na odpady suche będzie skolko ugodno (burmistrz i kierowniczka wydziału jasno i wielokrotnie nam powtarzali, że będzie tylko jeden na każdy okres od wywozu do wywozu). To wszystko się nagrywa, oficjalnie i nieoficjalnie, więc można sprawdzić.
Teraz, skoro Mania otrzymała Samodzielne Stanowisko do Spraw Informowania Radnych i Mieszkańców o Ważnych Sprawach o Których Burmistrz i Urzędnicy Nie Poinformowali Mimo Jasno Do Nich Skierowanych Pytań - możemy już czuć się bezpieczni. Kiedykolwiek będę chciał się dowiedzieć, co planuje burmistrz, co zawiera projekt nowego planu miejscowego, jak rozwiązano jakąś ważną kwestię - zamiast pisać interpelację czy zadawać bezskurecznie pytania na posiedzeniach i sesjach po prostu zadzwonię lub napiszę do Mani. A ona już się od burmistrza w 5 minut dowie tego, czego my nie mogliśmy od niego i urzędników wyciągnąć przez 5 miesięcy.
Long Live Mania i konstancińsko-jeziorniański system informacji publicznej!
Hammer
A pytanie, czy Lekaro musi sprzedać, czy przypadkiem tylko chce. Bo zauwazcie, że dostali darmową reklamę (a niektórzy mieszkańcy odczytają to pewnie jako ważną sugestię) w ulotce Urzędu aby kupowac u nich.
mania
napisz wniosek o informację publiczną, to się dowiesz.
widocznie to taki projekt, którego odpalenie do samego końca musi pozostać w tajemnicy by się konkurencja nie zwiedziała ;)
O szczegółach dot odbioru mieszkańcy mają zostać poinformowaniu w najbliższym czasie
Artek_Bartek
generalnie...mam nadzieję, że to tylko złe miłego początki...choć mam - tak jak wielu tematem się interesujących - poważne obawy jak to się wszystko skończy...