Hammer
wystarczy jak (bez)Radni zmienia sposob liczenia podatku z tego, ktory jest niemozliwy do kontroli na inny.
Zmiana ustawy miala wprowadzic mozliwosc stosowania kilku metod obliczania podatku.
Nowelizacja ustawy śmieciowej (pierwsza z kilku, jak się wydaje) przeszła przez Sejm w dzień po naszej ostatniej styczniowej sesji Rady Miejskiej i trafiła do Senatu. Senatorowie przyjęli nowelizację 30 stycznia. Teraz ustawa czeka na podpis prezydenta, a zacząć obowiązywać ma, według mojej wiedzy, 14 dni od daty jej ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Czyli najwcześniej w marcu.
Zatem pytania do Hammera:
1) W jaki sposób Rada Miejska może zmienić sposób liczenia podatku śmieciowego w oparciu o ustawę, która jeszcze nie weszła w życie, skoro ta wersja, która nadal obowiązuje, tego zabrania,
2) Kiedy Rada Miejska miała się zająć zmianą swojej uchwały, skoro nowelizacja ustawy przez Sejm i Senat została przyjęta już
po ostatniej sesji naszej Rady?
3) Zakładając, że Rada Miejska zmieni swoją uchwałę na sesji kwietniowej (tj. kiedy nowelizacja ustawy zacznie obowiązywać) - czy ta zmiana ma służyć uproszczeniu systemu i ułatwieniu kontroli nad nim, czy zdjęciu ciężaru z pleców nieefektywnych zarządów wspólnot? Ja mogę się jak najbardziej zgodzić, że liczenie w blokach wg ilości zużytej wody będzie łatwiejsze do weryfikacji, niż liczba mieszkańców, ale nie rozumiem, dlaczego głównym argumentem miałaby tu być wygoda, dajmy na to, spółdzielni mieszkaniowej. Tym bardziej, że, jak wszyscy wiemy, spółdzielnia w obecnym kształcie to przeżytek i wkrótce też idzie pod ustawowy topór.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-02-12 22:59 przez Jarek Bielawski.