Do Pana Tomasza,
z pewnością ustalenie opłaty za śmieci, od ilości zużytej wody byłoby korzystne, ale ... czy widział Pan jakiekolwiek opracowanie dotyczące naszej gminy n/t zużycia wody przez statystycznego mieszkańca? ... na temat udziału mieszkańców, którzy mają liczniki wody (niezależnie czy wodociągowe, czy też z własnych ujęć) w stosunku do wszystkich mieszkańców? .... danych na temat tych mieszkańców, którzy nadal płacą ryczałtem (od osoby) za ścieki, bo nadal nie mają liczników we własnych studniach?
Ja takich danych nie znalazłam, chociaż szukałam.
Koszt licznika głównego na wodę - to jest ponad 100 zł, plus koszty montażu. Kto miałby zapłacić za montaż liczników na wodę w studniach mieszkańców, którzy nie dość, że nie mają wodociągu i kanalizacji, to jeszcze mają wodę praktycznie nienadającą się do picia? Nie sądzę, żeby którykolwiek z tych mieszkańców zgodził się na takie koszty, a nie ma tytułu do takiej inwestycji na koszt ZGK.
Cały problem polega na tym, że nie robi się takich opracowań, albo ich nie publikuje, ... a warto, chociażby dla porównania, czy cokolwiek i o ile zmienia się w Kcinie. O niewykorzystanych środkach z Unii na wodociągi i kanalizację, szkoda nawet wspominać, bo to aż nudne.
......
O śmieci zielone zapytałam burmistrza Jańczuka na sesji RM na początku października - odpowiedź była jasna, nie przewidujemy odbioru śmieci zielonych w jakiejkolwiek formie. Jest to tym bardziej dla mnie dziwne, że gdyby zrobiono zbiórkę takich śmieci, tej jesieni i na wiosnę 2013, to przynajmniej można by oszacować, ile takich śmieci powstaje w naszej gminie.
Wobec warunków, jakie narzuca nowa ustawa śmieciowa, oraz podejścia władz gminy, wygląda, że uzdrowisko K-J będzie jedną z nielicznych gmin, która będzie płacić kary za brak kontroli nad tymi śmieciami.