Hammer
Zrobić opłatę od powierzchni domu / mieszkania i skonczy sie kombinowanie i podrzucanie plus wystawianie swoich workow.
Teraz ktos zglosi mniej osob i bojac się ujawnic wywozi gdzies. A tak niezależnie od kombinacji zaplaci tyle samo.
Wydaje mi się, że powody, żeby kombinować i wywalać do lasu mają tylko ci, którzy nie zgłosili ani jednej osoby, albo mają śmieci z prowadzonej działalności. Chociaż pewnie są i tacy, którzy mają już taki nawyk, ale na nich podziałać mogą tylko skutecznie ściągnięte grzywny rzędu 5 tysięcy.
mania
Ale nie wiem jaka jest kontrola przedsiębiorców - właścicieli sklepów, kawiarni, drobnych producentów, bo oni oddają odpady na innych zasadach - muszą mieć zawarta umowę indywidualną z przedsiębiorcą odbierającym odpady. Być może tu jest pies pogrzebany - taniej worek w krzaki.
Nietrudno zauważyć, że razem z odpadami komunalnymi są też oddawane odpady z działalności gospodarczej (np. opakowania), która jest prowadzona przez właściciela posesji i nie słyszałem, żeby ktoś miał jakieś problemy z tego tytułu.
Przedsiębiorca umowę musi mieć, ale płaci zależenie od ilości odpadów, więc bardzo możliwe, że są tacy, którzy oddają jakieś minimum, a resztę...
To już zadanie dla straży miejskiej, której chyba przybyło 3 etaty w związku z fotoradarem. Fotoradar od dawna w magazynie, a tych 3 strażników co robi?