Ja nie zazdroszczę ,ale żądam od władz /pana Burmistrza/ takiej polityki abym w oczywistych sprawach nie wkładałam do kieszeni prywatnym przedsiębiorcom .przyklad HGW
Nie ma co zazdrościć tych 30% rodzinom wielodzietnym grinning smile
Już głowa jasna ? Czy wiesz o co biega ?
mania
może jaśniej /i na trzeźwo, np. rano/, bo trudno pojąć o co biega
Mario
Stawki opłat za śmieci w nowych stawkach 17 i 28 zl od 2018 r. nieuchwalone....8 radnych za 8 przeciw 3 wstrzymujące.
Efekt-konieczność unieważnienia przetargu i rozpisania nowego(procedury to 45 dni),co może owocować tym że od 1.01.2018 grozi nam brak odbioru śmieci
Mario
Jest jeszcze druga opcja...znalezienie przez Burmistrza 6 mln oszczednosci na zadaniach z prognozy finansowej na 3 najbliższe lata,by moc zapewnic rozstrzygniecie obecnego przetrgu
Mario
Pieniądze idą do wspólnego worka budżetowego,przecież jeśli przetarg jakikolwiek jest rozstrzygnięty,lub zadanie jakieś rozliczone w mniejszych nakładach to wówczas pieniądze przesuwane są na inne zadania,bądź wprowadzane nowe zadania do budżetu.
To można sprawdzić w paragrafach ?
Nowa ustawa śmieciowa z poprzedniej kadencji Sejmu WYRAŹNIE ZABRANIA wykorzystania środków zebranych z opłat za wywóz śmieci na jakikolwiek inny cel. Jeśli gmina rzeczywiście "przesuwała te środki na inne zadania", to nastąpiło złamanie prawa.
Mario
Być może źle się wyraziłem w tej kwestii.Sprawdzę to proszę Państwa dokładnie,bo nie chce wprowadzać nikogo w błąd i napiszę tutaj.Jednego jestem pewien.Pieniądze z wpłat za odbiór śmieci służą także utrzymaniu PSZOK-u,oraz obsługi systemu obsługi wpłat,bazy danych itp.
Edit: Zweryfikowałem swoją wiedzę.Na komisji budżetu czwartkowej Pan Burmistrz wyraźnie powiedział,że gmina nie może przeznaczać nadwyżki z opłat za śmiecie, na inne cele niż związane z gospodarką śmieciami.W moich notatkach z komisji zabrakło słowa "nie", co wyraźnie jest na nagraniu z komisji.Za swą pomyłkę przepraszam.
mania
Podobno nadwyżki opłat za śmiecie nie było, wręcz gmina musiała dopłacać
mania
Nie wiem skąd się wzięło mniemanie, że gmina się "obłowiła" na śmieciach
mania
wręcz gmina musiała dopłacać
mania
bo ściągalność podatku śmieciowego wynosi 85% i ma tendencję zniżkową.
85 % stosunku do deklaracji czy ogolu?
M
ściągalność podatku śmieciowego wynosi 85% i ma tendencję zniżkową