Nie proszę Pani.
-4 lipca przygotowałam przełożonemu notatkę w tej sprawie i w sprawie innych programów rządowych, również na przyszły rok..
-3 października otrzymałam informację, którą drogę mam uwzględnić.
- 5 października mijał termin konkursu.
Z powodu braku podpisu Skarbnika wniosek nie przeszedł oceny formalnej. Podpisu nie mogło być, bowiem brak drogi w wieloletnim planie finansowym;.
Komisja zwróciła również uwagę na rozbieżności, które nie stanowiły podstawy do odrzucenia wniosku i które zazwyczaj są wyjasniane lub prostowane na etapie oceny merytorycznej:
1) rozbieżność w długości ulicy i w opisie parametrów drogi - istotnie, w kosztorysie inwestorskim długość drogi przyjęto na 570 m, w opisie technicznym - na 571,5. Być może kosztorys dotyczy samej długości jezdni, a opis całej ulicy - przyjmuję takie dane, jakie widnieją w dokumentach, nie mogę ich zmieniać.
2) pomyłka rachunkowa w kwocie ogólnej (wyliczonej prawidłowo) i podanej jako suma wyliczeń z harmonogramu rzeczowo - finansowego, jest to moja pomyłka - w ciągu niecałych 2 dni musiałam przeczytać dokładnie projekt techniczny i kosztorysy i wyodrębnić koszty kwalifikowalne - podlega sprostowaniu w przypadku uzyskania dofinansowania.
gmina pozyskała raz środki na ciąg ulic 1000 - lecia Państwa Polskiego, Rynkowa i Plac Zgody - 1 250 000 zł, o czym informuje stosowna tablica przy drodze.
w tym roku zamiast. 200 mln było do podziału 10 mln.
Kwota wróci do "normy" dopiero od 2012 r. Kryzys finansów publicznych
w mojej opinii żadna z dróg nie miała szans uzyskać dofinansowania w br., ponieważ Konstancin ma specyficzny układ drogowy - gęsta siatka dróg gminnych wchodząca w głąb miasta z małą ilością elementów bezpieczeństwa ruchu, a tylko niektóre z nich krzyżują się z drogami wyższej kategorii - mówię o drogach planowanych do przebudowy oczywiście.
Zwracałam się w ubiegłym roku do policji o podanie ilości wypadków na 2 z tych dróg, ale było ich 2.
Ten projekt, na który uzyskaliśmy dofinansowanie, obejmował połączenie z drogą wojewódzką 724.
gmina może złożyć tylko 1 wniosek, tylko na drogi, których jest zarządcą. W br. dofinansowanie wynosi 30 %, od 2012 wróci do poziomu 50 %, więc mam nadzieję, że nowy kierownik wydziału zatroszczy się o przyszły nabór.
przy kryteriach oceny
[
www.mazowieckie.pl]
analizowałam 4 możliwe ulice z pozwoleniem na budowę.
Dokumentacja aplikacyjna jest u mnie w wydziale, w razie dalszych pytań zapraszam do Biura.
maria
Zmieniany 5 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-11-05 11:35 przez maria.