Artek_Bartek
chwytam o co w tym wszyskim biega, że nie burmistrz we własnej osobie nie odpowiedział na pismo?
Jak napisałam - po to ma urzędników, żeby zajmowali się swoimi działkami
no właśnie... chodziło by o to, by wyjaśnić pojawiające się (podnoszone przez mieszkańców) wątpliwości tyczące funkcjonowania Ośrodka...
a na tym powinno zależeć Burmistrzowi... już ktoś wczesniej pisał, że Pani Kierownik nie bardzo powinna być sędzią we własnej sprawie...
a na razie to mamy jakiś taki...dziwny ping-pong ze wskazaniem, że wszystkiemu winny...zgłaszający problem... ech...
No tak ja to też odbieram jako nagonkę na mieszkańca. Wszystkiemu winny klient Urzędu - bo po co w ogóle coś chce i po co w ogóle coś mu wyjaśniać. Przecież jest potrzebny tylko po to żeby wrzucić głos do urny wyborczej... Maniu tu nie chodzi o to co się komu wydaje tylko jakie są przepisy prawa - Kodeks postępowania stanowi :
Art. 7. W toku postępowania organy administracji publicznej
stoją na straży praworządności, z urzędu lub na wniosek stron
podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes
obywateli.
Art. 8. Organy administracji publicznej prowadzą postępowanie
w sposób budzący zaufanie jego uczestników do władzy publicznej.
Art. 6. Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa.
Art. 9. Organy administracji publicznej są
obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego.
Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.
To zupełna podstawa działania Administracji Publicznej. Nie wspomnę o przepisach ustawy o udostępnianiu informacji publicznej, których art. podawane były w postach wyżej.
Ja rozumiem, że nie wygodnym jest fakt, że mieszkaniec jak również inne osoby wypowiadające się na forum zauważają brak zastosowania przepisów prawa...Gdzie to zaufanie jakie ma budzić sposób załatwienia sprawy przed organ administracji publicznej??? Jednak sprawa pism mieszkańca nie jest jedynym z problemów poruszanych na tym forum. A mam wrażenie, że jedynie na tym przykładzie stara nam się pokazać, że wszystko jest dobrze ( chociaż według mnie nawet tu - niestety ). Budżet, Zarządzenie sprzeczne z nadrzędnym dokumentem jakim jest statut, wysokie koszty zaplanowane na sprawy sądowe i wiele innych problemów poruszanych tu przez osoby wypowiadające się na forum. Takie pytania były tutaj zadawane. Skoro tak "szybko" Pan Burmistrz udostępnił Ci Maniu pismo do Mieszkańca do opublikowania na forum, czemu nie ustosunkował się również do tych pytań i nie dał Ci do opublikowania odpowiedzi ( które jak mniemam ) powinien otrzymać na piśmie - na pytania, które jak stwierdziłaś ( jesli dobrze pamiętam) w wypowiedziach wcześniejszych, Burmistrz przekazał do OPS, aby dać możliwość wypowiedzenia się drugiej stronie? Czyżby Fabian miał racje?
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-01-10 20:12 przez krzysztof.