Budżet OPS, który tu wkleiłem, dostaliśmy jako plik pdf. Część liczbowa była możliwa do prostego skopiowania, a z części opisowej ręcznie przepisałem najważniejsze komentarze. W postaci takich plików pdf dostaliśmy 20 października budżety WSZYSTKICH jednostek gminnych. Nie dostaliśmy natomiast niestety do ręki budżetów poszczególnych wydziałów UMiG.
Do wyników audytu na pewno może mieć wgląd Komisja Rewizyjna, jeśli wpłynie skarga na pracę burmistrza w związku z opisywanym tu problemem. Nie może to być skarga na pracę kierownika OPS, bo wtedy musiałby się nią zająć Burmistrz jako przełożony. Skargę należy skierować do Rady Miejskiej z zaznaczeniem, że jest to skarga na burmistrza, wyjaśnieniem powodów (np. brak informacji publicznej w czasie ustawowym, lub zdaniem Państwa niewystarczajacy nadzór nad pracą podległej jednostki - proszę to przemyśleć). Ważne jest, by powody wymienione w skardze nie były wcześniej przedmiotem wyjaśnień, których już raz Państwu udzielono (to może spowodować oddalenie skargi). Wyraźny nagłówek "Skarga na działanie burmistrza gminy w zakresie...", jasno wymienione powody. Rada skieruje skargę do Komisji Rewizyjnej, której prerogatywy z zakresie dostępu do dokumentów (w ramach zadań Komisji) są znacznie szersze, niż pozostałych radnych.
Jak to jest zasadna??? To z moich podatków mają być opłacane sprawy Sądowe Kierownika OPS bo ktoś go oskarżył o pomówienie??? To jak rozumiem jest prywatna sprawa Kierownika?!
No przepraszam a z czyich pieniędzy???? Z jakiego tytułu to ma być opłacane z budżetu Gminy???? A jak ja kiedyś będę miał sprawę w sądzie to też mogę się zwrócić z wnioskiem o opłacenie moich prawników do UMiG? Moim zdaniem to już jest przegięcie.
Jestem w szoku!!! Chyba Burmistrz nie zgodził by się na opłacanie prawników za prywatne sprawy sądowe Kierownika OPS ? No niedługo to już w budżecie będzie można kosmetyczkę ująć! Co się dzieje w tym kraju?
Jak to nie zgodnie z ustawą? Przecież chyba jakieś przepisy jeszcze obowiązują??? To w ogóle tu już samowolka Panuje? Ja tam idę 10 grudnia na blokadę bo już ręce mi opadły. Może dlatego Komisja nie zaopiniowała Budżetu? Mieszkańcu odsłuchałes już może nagrania z Komisji?