Polityka lokalna i samorząd :  Konstancin.com - Forum mieszkańców miasta i gminy Konstancin-Jeziorna The fastest message board... ever.
Miejsce do rozmów o polityce wyłącznie lokalnej. Żadnych popisów.
Moderacja: Bartek 
Idź do wątku: <---->
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZalogujPodgląd do wydruku
Strony: <--1234567891011...->|-->
Bieżąca strona: 6 z 15
Re: Ośrodek Pomocy Społecznej
Wysłane przez: maniamania (Moderator)
Data: 06 gru 2012 - 20:34:20

Już chyba pisałam, że zadawane przez Panstwa pytania zostały przez Burmistrza wysłane do OPS, aby się do nich ustosunkowała i udzieliła odpowiedzi druga strona. Na razie nie mam informacji co dalej. Myślę ze pisma urzędowe w te i we wte jakiś czas idą, więc musimy sie uzbroić w cierpliwość.
m confused smiley

Opcje: OdpowiedzCytuj
Wysłane przez: krzysztofkrzysztof (---.knc.pl)
Data: 06 gru 2012 - 20:38:30

To może jeszcze to pytanie by zadać P. Burmistrzowi?? Codziennie nowa rewelacja :-/

Data: 06 gru 2012 - 20:44:13

mania
Jak się przed chwilą dowiedziałam, p. Burmistrz przekazał zadawane przez Państwa pytania do właściwych osób w UMiG i poprosił o wyrażenie opinii.
P. Burmistrz dziękuje mieszkańcom za opinie.
m

Maniu mam pytanie to w końcu Burmistrz te pytania wysłał do OPS czy zadał jak wcześniej pisałaś pracownikom UMiG. Proszę o sprecyzowanie?

Data: 06 gru 2012 - 20:50:31

zadał na kierownictwie UMiGu - odprawa była o ile pamiętam w poniedziałek i wysłał do OPS

Data: 06 gru 2012 - 20:53:34

Maniu a wiesz coś może o tych kosztach sądowych w sprawie w sądzie karnym? Chyba nie będą One pokryte z budżetu Gminy??? To jest bardzo bulwersujące moim zdaniem

Wysłane przez: Anonimowy użytkownik (---.ip.netia.com.pl)
Data: 06 gru 2012 - 20:53:58

jednak dobrym pomysłem jest wynajęcie firmy kurierskiej.
Kiedyś było stanowisko gońca w urzędach, może warto powrócić do takiego etatu, wtedy będzie regularny przepływ dokumentów

Data: 06 gru 2012 - 21:01:19

Tak sobie myślę, że 15 000 zł przeznaczonych na postępowania sądowe można by było wykorzystać inaczej, w interesie mieszkańców. A tym bardziej jeśli miałby dotyczyć prywatnych spraw w sądzie karnym. Dobrze że P. Tomasz Zymer zamieścił ten Budżet bo byli byśmy całkiem nieświadomi.

Wysłane przez: Anonimowy użytkownik (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 06 gru 2012 - 21:18:30

Też chciałbym dowiedzieć się więcej o tych kosztach sądowych! Czekam na jakieś konkrety w tej sprawie...!!!

Data: 06 gru 2012 - 22:02:59

Obniżając budżet Ośrodka o nieuzasadnione wydatki związane z utrzymaniem powyższej jednostki, to znajdziemy środki finansowe na zasiłki celowe specjalne, szczególnie uwzględniając problem emerytów.

Dla przykładu
Pani X będąc wdową ma emeryturę w wysokości - 782,00 zł.
Czynsz za metraż 45 metrów to kwota - 401,00 zł
Opłata za energie elektryczną i gaz - łacznie ok.84 zł
Leki przyjmowane na stałe - kwota 208 zł
Pozostaje na życie kwota 89 zł.
Dzieląc to na 30 dni - wychodzi kwota 2,97 zł
Więc jak może za to przeżyć osoba przekraczająca kryterium dochodowe i tu wniosek o zasiłek celowy specjalny jest uzasadniony, bo w moim mniemaniu to sytacja wyjątkowa i szczególna. Więc może na takie przypadki należałoby przeznaczyć kwotę 15 000 zł żeby pomóc ludziom, którzy pracowali całe życie, a na dzień dzisiejszy mają dylemat leki czy 20 dkg żółtego sera lub 4 jajka.
Tak proste, że chyba niemożliwe do wykonania.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-12-06 22:04 przez mieszkaniec.

Data: 06 gru 2012 - 22:11:42

kryterium dochodowe na osobę w rodzinie wynosi - 456 zł
dla osoby samotnej to kwota- 542 zł.
To dla przypomnienia P. Kierownik OPS, ponieważ nie była pewna powyzszych kryteriów na posiedzeniu komisji

Data: 06 gru 2012 - 22:35:15

mieszkaniec
jednak dobrym pomysłem jest wynajęcie firmy kurierskiej.
Kiedyś było stanowisko gońca w urzędach, może warto powrócić do takiego etatu, wtedy będzie regularny przepływ dokumentów

Mam nadzieję, że w UMiGu jest Internet i korespondencja jest mailowa. Choc kto wie - policja kcińska dopiero od kilku miesięcy ma połączenie ze światem, co zostało odnotowane w jednej z gazet lokalnych jako sukces .

Data: 06 gru 2012 - 22:45:17

Dzisiaj była komisja budżetu, o czym byli Państwo informowani (w zakładce BIP Rada Miejska/ Posiedzenia Komisji RM oraz na forum w dziale Komunikaty urzędowe) - można było przyjść i zapytać się.
Myślę że przed sesja (14 grudnia) jeszcze jakieś komisje będą. Zawyczaj bywa na nich Burmistrz - można zapytać prosząc pzrew komisji o mozliwość zabrania głosu, albo zwyczajnie - podczas przerwy podejść do Burmistrza i zadać pytanie.

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.181.213.5.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 06 gru 2012 - 22:51:09

Na dzisiejszej Komisji p.Kierownik dementowala wszystkie plotki i sensacje zwiazane z rzekomym zatrudnieniem nowych kierownikow...
Zmienily sie jakies madre przepisy i zamiast bodaj koordynatora do spraw mamy kierownika od tych spraw...
Reorganizacja wymuszona przez zmiane przepisow i...tyle...
O sprawach karnych mowy nie bylo....

Wysłane przez: Anonimowy użytkownik (---.adsl.inetia.pl)
Data: 06 gru 2012 - 23:09:54

Moim zdaniem cała ta nagonka na działalność OPSu nie jest wiele warta.Praca w OPS jest trudna a przepisy niejednoznaczne.Kontrola wojewody była chybiona, a diabeł tkwi w szczegółach.Jeśli krytycy szefowej OPSu maja jakieś konkretne zarzuty to niech je przedstawią.

Data: 06 gru 2012 - 23:21:15

Za dużo kasy idzie na pensje dla urzędników OPS, za mało na ludzkie potrzeby. To taka uwaga na podstawie porównania z innymi gminami.

Wysłane przez: Artek_BartekArtek_Bartek (---.180.103.86.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 06 gru 2012 - 23:40:54

Skarbnik mowil, ze należy zwrócić uwagę, ze płace uwzględniają zus'y i wszystkie dodatki...
Był jedynie rozdźwięk z tym, ze p.Kierownik na pytanie radnego Zymera odpowiedziała, ze nie zawiera żadnych płac nieetatowych (na terapeutow wszelkiej masci osrodka ponoc nie stac) a Skarbnik mowil o wynagrodzenia z tytułu rownież prac zleconych....
Odnoszenie sie do budżetów innych gmin moze byc złudne jednak...jakies proporcje przyjąć trza...
Koszt niesienia pomocy nie powinien niewątpliwie byc wyższy od wartości samej pomocy....

Data: 07 gru 2012 - 00:37:13

Artek_Bartek
Skarbnik mowil, ze należy zwrócić uwagę, ze płace uwzględniają zus'y i wszystkie dodatki...
Był jedynie rozdźwięk z tym, ze p.Kierownik na pytanie radnego Zymera odpowiedziała, ze nie zawiera żadnych płac nieetatowych (na terapeutow wszelkiej masci osrodka ponoc nie stac) a Skarbnik mowil o wynagrodzenia z tytułu rownież prac zleconych....
Odnoszenie sie do budżetów innych gmin moze byc złudne jednak...jakies proporcje przyjąć trza...
Koszt niesienia pomocy nie powinien niewątpliwie byc wyższy od wartości samej pomocy....

W innych gminach także są uwzględnione ZUSy i in. - to chyba pozycja w budżetach ozn. 85219 jak wynika z informacji T.Zymera na str 3. tego watku:

85219 Osrodki pomocy społecznej 2,981,925
W TYM PŁACE I POCHODNE: 2, 499, 017
BIEŻĄCE UTRZYMANIE OSP: 399, 358
W tym dotacja z Budżetu Państwa: 139, 900

OPS powinien wygospodarować kasę na terapeutów, kosztem innych przyjemności. Jak pisał ktoś na początku wątku zatrudnienie ogromnej rzeszy pracowników w gminnym Ośrodku budzi sprzeciw.

Data: 07 gru 2012 - 06:44:49

Bogusław Komosa
Moim zdaniem cała ta nagonka na działalność OPSu nie jest wiele warta.Praca w OPS jest trudna a przepisy niejednoznaczne.Kontrola wojewody była chybiona, a diabeł tkwi w szczegółach.Jeśli krytycy szefowej OPSu maja jakieś konkretne zarzuty to niech je przedstawią.

Panie Bogusławie jeśli dla Pana informacje zawarte na tym forum nie są konkretne to ja już nie wiem czy my to samo forum czytamy. Praca może jest trudna, przepisy niejednoznaczne, ale jakoś inne OPSy dają sobie z nimi radę hmmm? Dla mnie osobiście fakt zaplanowania w budżecie kosztów sądowy za sprawę karną ( jak czytamy na tym forum o pomówienie ) nie jest szczegółem. W czyim to ma być interesie? Kontrola MUW chybiona??? A 20 000 zł to też w prezencie od podatników?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-12-07 07:55 przez krzysztof.

Data: 07 gru 2012 - 06:52:37

Artek_Bartek
Na dzisiejszej Komisji p.Kierownik dementowala wszystkie plotki i sensacje zwiazane z rzekomym zatrudnieniem nowych kierownikow...
Zmienily sie jakies madre przepisy i zamiast bodaj koordynatora do spraw mamy kierownika od tych spraw...
Reorganizacja wymuszona przez zmiane przepisow i...tyle...
O sprawach karnych mowy nie bylo....

Bardzo jestem ciekawy jakie to przepisy według Pani Kierownik wymusiły takie zmiany i od kiedy weszły w życie? Dziwne że w innych OPS tyle Kierowników być nie musi ( OPS Góra Kalwiaria - 1 kierownik, OPS Piaseczno 2 dyrektorów i jeden Kierownik, OPS Prażmów - 1 Kierownik )? ? O dziwo na stronie OPS Praga Północ czytamy że pracuje tam 2 Kierowników i Koordynator ds zatrudnienia [www.opspragapolnoc.waw.pl] . To jakieś specjalne przepisy dla UMiG Konstancin ?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-12-07 07:06 przez krzysztof.

Data: 07 gru 2012 - 07:13:55

mieszkaniec

Hammer
kasa na procesy pewnie zarezerwowana na sciganie za neplacenie alimentow.
chyba żartujesz, kasa jest prawdopodobnie przeznaczona na toczącą się sprawę karną, cywilną i sąd pracy

A przepraszam bo teraz dokładniej doczytałem, że na sprawę karną i cywilną czyli rozumem, że jako podatnicy mam finansować obie???

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-12-07 07:15 przez krzysztof.

Strony: <--1234567891011...->|-->
Bieżąca strona: 6 z 15

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.