AK
Wyjaśnienie jasne i zwięzłe - dziękuję.
Jednak tutejsza młodzież ucząca się poza granicami naszej gminy nie ma możliwości ubiegania się o stanowisko Radnego MRM, chyba że się mylę?
Nie ma możliwości. Kandydat musi być uczniem konstancińskiej szkoły.
Nie bardzo wiem, jak ów radny miałby być wybrany do Młodzieżowej Rady Miejskiej, skoro nie jest uczniem szkoły w Konstancinie ? A ta z kolei jest okręgiem wyborczym. Nie sądzę, żeby uczniowie głosowali na "nieswojego" - czyli kandydata nie będącego uczniem danej szkoły.
Dla mnie nie ma przeszkód, by licealista uczący się w Warszawie, a mieszkający w Konstancinie angażował się w pracę na rzecz młodzieży - statut mu na to pozwala, ba - nawet zachęca do angażowania.
Poza tym, praktycznie każda dzielnica w Warszawie ma Młodzieżową Radę. Jest możliwość, aby tam również się angażował.
naszemiasto.pl
Czynne i bierne prawo wyborcze ma młodzież w wieku 13?19 lat, stale mieszkająca i uczęszczająca do szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na terenie gminy. W przypadku naszej gminy pojawia się pewien problem: większość licealistów uczy się w szkołach poza Konstancinem. Chyba dorośli radni o nich zapomnieli
Nie tylko w przypadku Konstancina. Piaseczno również ma zapisane w statucie, że radnym może być uczeń szkoły piaseczyńskiej.
naszemiasto.pl
? Od września uczę się w liceum w Warszawie. Większość moich kolegów też. Długo czekaliśmy na MRM i okazuje się, że nie mamy szansy w niej działać. Nie wiadomo, dlaczego dorośli radni nie stosują do nas tych samych zasad, jakie ich obowiązują. Radny nie musi pracować na terenie gminy, musi tylko tu mieszkać. Przecież to nie są wybory do samorządu szkolnego ? nie kryje rozczarowania 16-letni Paweł.
Pawła zapraszam do angażowania się w działania Młodzieżowej Rady Miejskiej. Ma taką możliwość. Sesję będą odbywać się w godzinach po
południowych.
Jednakże ciekaw jestem jakie rozwiązanie zastosować, w przypadku osób, które nie są uczniami konstancińskich szkół, a chcą być radnymi MRM. Poproszę o opinię Fundację Civis Polonus.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-12-05 22:46 przez tomasznowicki.