Wysłane przez:
Tomasz Zymer
(---.mazowieckiesieci.pl)
kosiarz
Ale nawet jeśli ta podwyżka zostanie uchwalona, to na kolejnej, normalnej już sesji można głosować uchwałę, która zniesie tę z jutrzejszej sesji ?
Na wczorajszej komisji budżetu takie stanowisko zostało wyrażone.
Moim zdaniem po upływie 45 dni od daty zgłoszenia nowych taryf przez ZGK, Rada Miejska nie może już zapobiec podwyżce ani jej uchylić. Wynika to z
Ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i ścieki z dnia 7 czerwca 2001 r., rozdział 5, art. 24 punkty 5, 8 i 10. Co więcej, punkt 5 w/w artykułu mówi, że uchwałę o odmowie zatwierdzenia taryf można podjąć tylko wtedy, jeżeli zostały one sporządzone niezgodnie z przepisami, zaś punkt 5b brzmi następująco: "W razie stwierdzenia przez organ nadzoru nieważności uchwały o odmowie zatwierdzenia taryf, taryfy zweryfikowane przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) wchodzą w życie po upływie 14 dni od dnia doręczenia przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu rozstrzygnięcia nadzorczego." Wszystko to oznacza w praktyce, że odmowa zatwierdzenia taryf wymaga udowodnienia ich niezgodności z przepisami, co byłoby rzeczą trudną. Tym niemniej, podjęliśmy taką próbę w naszym (komisyjnym) projekcie uchwały.
Nie jestem prawnikiem - być może istnieje jakiś sposób na uchylenie już raz zatwierdzonych taryf. Polskie prawo jest czasem jak pistolet przy skroni, a czasem - jak ser szwajcarski. Bardzo podoba mi się list odnaleziony i podany wyżej przez Hesię-Melę (o wykorzystaniu przepisów antymonopolowych). Kto szuka nie błądzi.
Wczoraj nie było mnie niestety wyjątkowo na posiedzeniu komisji - byłem w Warszawie w klinice na badaniach. Nie znam zatem argumentów, jakie podano na tym posiedzeniu.